Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robin Hood de România: cine este vinovat de tăierile ilegale de pădure?

The Guardian
padure taiata

Tiberiu Bosutar, președintele Asociației Moldovița, strânge de ani de zile dovezi pentru a demonstra că flagelul tăierilor ilegale din pădurile României este real. Bărbatul de 45 de ani este unul dintre cei mai înflăcărați activiști civici implicați în salvarea pădurilor. Supranumit și Robin Hood al României, din simplu locuitor al comunei sucevene Moldovița a ajuns să fie cunoscut pe plan național după o anchetă despre mafia lemnului realizată de jurnaliștii de la Recorder. Și-a făcut o asociație (Asociația Moldovița) și un blog (legeacodrului.ro) prin care demască fiecare transport neautorizat care îi trece prin fața casei. A supărat pe multă lume și mai ales pe marii beneficiari ai lemnului  ilegal, dar nu s-a dat bătut. Într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, suceveanul mărturisește că, o bună perioadă de timp, şi-a câştigat existenţa, la fel ca mulţi suceveni din zona de munte, de pe urma comerţului cu lemn. Boşutar a realizat la un moment dat că nu poate câştiga bani cinstit şi că statul îl obligă să fure. A spus „Stop!“ şi a renunţat la afacere pentru a apăra pădurile României.

Vezi și: Ludovic Orban vorbește despre un ACT DE CURAJ al Guvernului: Ce urmează să facă în Parlament

Pădurea nu  dispare de una singură! Localitatea din care provin are peste 80% suprafață împădurită, oamenii  sunt extrem de săraci, casele sunt goale. Oamenii ne pleacă din  localitate. Avem pădurari, ingineri, șefi de ocol miliardari în euro cu vile, case, mașini, copii dați la școală în alte țări, a declarat Tiberiu Boșutar într-un interviu recent  pentru România TV.

Din păcate, totul se petrece cu ajutorul și binecuvântarea autorităților :

Problema pornește de la tot sistemul silvic. Nu toți sunt hoți. Avem  specialiști, avem oameni de bună credință, dar acolo unde se fură, se  fură categoric cu susținerea directă a pădurarului și a șefilor. Cea mai mare problemă e că nu există urmele furtului în pădure. Nu avem cioate nemarcate. Deci administratorul are grijă ca în curtea lui să facă curat, are grijă ca fiecare cioată al cărui lemn a fost  furat, tăiat ilegal, să fie marcată imediat după ca să nu aibă probleme.

Boșutar vine și cu soluții: statul are nevoie de legi mai bune pentru a proteja pădurile și pentru a determina proveniența exactă a lemnului. Boșutar luptă pentru silvicultura sustenabilă, pentru folosirea pădurii în mod corect :

Pădurea e o resursă regenerabilă. Noi nu suntem o țară care să ne permitem să ținem nefolosită o resursă care oricum crește și se pierde, pădurea nu are o viață nelimitată, are o perioadă când trebuie exploatată și trebuie exploatată, dar rațional, a declarat acesta pentru România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.