Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robot de chirurgie craniană, în premieră la un spital din România

chirurgia robotica

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași are un robot de chirurgie craniană. Echipamentul unic în România a costat peste 1,2 milioane de lei și va face intervenții dificile, potrivit mediafax.ro.

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. N. Oblu” din Iași a introdus sâmbătă un nou sistem pentru îmbunătățirea preciziei în neurochirurgia complexă. Este vorba despre Medtronic Stealth Autoguide, o platformă de chirurgie robotică craniană, concepută pentru adulți și pacienți pediatrici cu afecțiuni neurochirurgicale.

Investiția de 1.250.000 RON de lei a fost făcută de Consiliul Județean Iași.

Potrivit reprezentanților spitalului, sistemul include un robot care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală.

Neurochirurgii pot utiliza navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer.

„În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge - navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis. Robotul de chirurgie craniană crește siguranță, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențiilor noștri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie”, au explicat, pe Facebook, reprezentanții spitalului ieșean.41

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. N. Oblu” din Iași este singurul din România care deține și utilizează cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.