Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rohani i-a spus lui Macron că Iranul vrea în continuare să salveze acordul nuclear

Hassan Rouhani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat sâmbătă că este pregătit să salveze acordul nuclear şi să reia negocierile, inclusiv cu SUA, cu câteva ore înainte ca ţara sa să încalce o prevedere cheie a acordului, relatează dpa potrivit Agerpres.

Totuşi, sancţiunile americane vor trebui ridicate ca o precondiţie, a spus Rohani într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Renunţarea la toate sancţiunile ar putea duce la începutul unor noi evoluţii între Iran şi grupul 5+1", a spus el. Washingtonul a exclus însă acest lucru în trecut.

Grupul 5+1 include membri permanenţi ai Consiliului de Securitate şi Germania, care au încheiat acordul nuclear cu Iranul în 2015.

Afirmaţiile lui Rohani au fost făcute cu doar câteva ore înainte de începutul unei a doua faze a retragerii Iranului din acordul nuclear.

Acordul limita îmbogăţirea uraniului într-un grad de 3,67%. Nivelul este suficient pentru activităţi nucleare civile, inclusiv generarea de electricitate şi cercetarea mediaclă, dar nu şi pentru a produce o bombă.

De duminică Iranul nu va mai respecta această limită şi, în funcţie de necesităţi, va îmbogăţi uraniul în orice grad, notează dpa.

Acest pas ar face ca prăbuşirea definitivă a acordului să fie chiar mai probabilă, deşi Rohani susţine că îmbogăţirea uraniului dincolo de limita prevăzută se înscrie în cadrul legal al textului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.