Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rolul experţilor mass-media în contracararea dezinformării a fost dezbătut în cadrul Conferinţei internaţionale de la Universitatea 'Danubius' din Galaţi

The Guardian
Fake News

Rolul experţilor mass-media în contracararea dezinformării în democraţiile emergente şi consacrate în perioada COVID şi post-COVID a fost dezbătut, luni, în cadrul Conferinţei internaţionale "Two Democratic Societies in Transition: Exploring the Dynamics of a Post-COVID World / Două societăţi democratice în tranziţie: Explorarea dinamicii unei lumi post-COVID (#TDST2021)", organizată de Universitatea "Danubius" din Galaţi.

În cadrul conferinţei au fost făcute prezentări despre rolul educaţiei universitare în facilitarea progresului social în societăţile democratice, despre rolul mass-media în contracararea dezinformării în democraţiile emergente, secţiune la care directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a susţinut prelegerea "Agenţiile de ştiri rămân cele mai credibile surse de informare, în ciuda încercărilor vremurilor".

În prelegere s-a evidenţiat faptul că întâmplările din 2020 legate de pandemie vor rămâne în amintirea generaţiilor următoare.

"După fiecare perioadă dificilă noi înţelegem că este nevoie de mai multe analize. Anul pandemic ne-a arătat că fiecare obicei, regulă sau plan se poate schimba într-o clipită. Lockdown-ul şi alte restricţii au distrus vechile obiceiuri şi au creat unele noi şi de-a lungul anului acesta noi am descoperit ce radicale au fost transformările. Şi când obiceiurile, preferinţele, planurile se schimbă, încercăm să ne adaptăm, să ne informăm despre schimbările din jurul nostru. Setea recentă de informaţii a dus la apariţia pe piaţă a unui număr mare de informaţii create de oricine, oriunde, fără control. Aşa a pornit pandemia, tot aşa numărul de ştiri false a crescut, dar când piaţa a fost plină, frica de a crede orice informaţie i-a făcut pe oameni să se întoarcă la media tradiţională şi la sursele verificate", a spus Claudia Nicolae.

În context, directorul general al AGERPRES a precizat că misiunea cea mai grea a fost cea de a contracara dezinformarea.

"Partea cea mai grea a misiunii noastre a fost să luptăm cu dezinformarea, manipularea, cu INFODEMIA. Sunt mai periculoase decât minciunile din politică şi economie deoarece afectează în mod direct viaţa oamenilor", a menţionat Claudia Nicolae.

Şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost nevoită să facă ajustări pentru a-şi continua activitatea în condiţiile pandemiei.

"Agenţia AGERPRES a reprezentat principala sursă de informaţii în România şi în afara ţării despre România încă de la înfiinţare. Chiar şi în timpul pandemiei, AGERPRES a continuat să lucreze bazându-se pe cei mai importanţi piloni - misiunea de a fi imparţiali, ştiri obiective. Organizaţia s-a adaptat foarte bine noilor circumstanţe. Am adaptat online management, am păstrat angajaţii implicaţi şi astfel organizaţia s-a întărit. Unele schimbări vor rămâne pentru mult timp şi poate pentru totdeauna. Am observat că digitalizarea este inevitabilă. De asemenea, clienţii şi-au schimbat obiceiurile. Implicarea, conţinutul ţintit, reclama personalizată necesită mai multe informaţii de la clienţi. Şi munca de la distanţă poate continua acolo unde este posibilă, unde angajaţii s-au obişnuit cu ea şi este un avantaj pentru instituţie. Jurnaliştii de teren, chiar şi în timpul stării de urgenţă, au fost în prima linie pentru a face ştiri obiective", a afirmat Claudia Nicolae, relatează Agerpres.ro.

Ea a mai spus că prin anticiparea nevoii de informaţii despre pandemie, AGERPRES a creat un feed dedicat acestei probleme şi campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 cu informaţii interne şi externe în timp real.

În plus, AGERPRES s-a alăturat proiectului european EDNA împreună cu alte agenţii, o platformă care le oferă jurnaliştilor informaţii despre UE care îi privesc pe oamenii din toată lumea.

Universitatea "Danubius" din Galaţi organizează începând de luni, timp de trei zile, prima ediţie a Conferinţei internaţionale #TDST2021.

La conferinţă sunt invitaţi din SUA, de la UCLA, University of Richmond, University of Southern Indiana, University of Illinois Urbana-Champaign, Bryan University, St. Mary's College of Maryland, alături de cercetători români, care vor avea ocazia să discute despre subiecte de maxim interes pentru mediul academic şi pentru societate în ansamblul său, pe teme din domeniile educaţiei, sănătăţii publice, mass-media, economic, tehnologic.

În cadrul conferinţei vor fi prelegeri despre dezvoltarea socială şi economică în America şi România.

În cele trei zile ale Conferinţei #TDST2021, audienţa se va bucura de prelegeri şi cercetări ale profesorilor americani şi romani despre tehnologie şi viitor, despre schimbările climaterice, despre alianţa militară dintre America şi Romania, despre identificarea şi reducerea inechităţilor de gen, secţiuni în cadrul cărora vor prezenta lucrări dr. Victor Alistar (SNSPA), dr. Gloria Thomas (University of North Carolina), dr. Gelu Duminică, sociolog, gen. Sergiu Medar, dr. László Borbély (Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă), dr. Ioan Crăciun (Institutul National de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.