Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, condamnată la CEDO: Jandarmii au amendat ilegal un participant la mitingurile anti-PDL din 2012

Inquam Photos / Octav Ganea
jandarmi gaze

Asociaţia VeDem Just a anunţat, vineri că România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că a încălcat dreptul la liberă exprimare al unui protestatar. Acesta a fost sancţionat de jandarmi pentru că a scandat la protestele din 2012 şi ar fi tulburat liniştea publică, transmite news.ro.

”Asociaţia VeDem Just aduce la cunoştinţa publicului hotărârea pronunţată la data de 14.01.2020 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Chitic c. României: o persoană care a manifestat împotriva decidenţilor politici în cadrul unui miting nu poate fi sancţionată de către jandarmi pentru că ar fi tulburat ordinea şi liniştea publică prin invocarea de sloganuri împotriva puterii politice”, a transmis, vineri, Asociaţia, pe pagina de Facebook.

Bucureşteanul Chitic Mircea fusese sancţionat pentru tulburarea ordinii publice pentru că s-a alăturat unui miting antiguvernamental în data de 15 ianuarie 2012, strigând după miezul nopţii, sloganuri împotriva regimului politic.

El a fost amendat de jandarmi. A contestat hotărârea şi judecătorii europeni au înlocuit amenda cu avertisment. Nemulţumit, el a contestat mai departe hotărârea la Curtea de la Strasbourg.

”Judecătorii europeni au constatat că acţiunile domnului Chitic sunt o formă de manifestare a opiniilor sale politice. Nu a existat vreo dovadă că ceea ce scanda reclamantul era jignitor, că viza viaţa privată, onorarea sau reputaţia unei persoane, ori că a incitat la violenţă sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiţi indivizi. Prin sloganurile sale, reclamantul a susţinut criticile împotriva celor aflaţi la putere. Or, politicienii trebuie să aibă un grad mai mare de toleranţă la criticile care îi vizează pe ei decât persoanele fizice obişnuite. Mai mult, zgomotul făcut de domnul Chitac a fost acoperit de zgomotul făcut de ceilalţi participanţi la demonstraţie şi nu există vreo dovadă că cei din zona au fost deranjaţi de acţiunile reclamantului”, a mai transmis Asociaţia.

Ca urmare, România se face vinovată de încălcarea art. 10 CEDO privind libertatea de exprimare.

România trebuie să-i plătească protestatarului suma de 5,000 de euro, cu titlu de daune morale.

Asociaţia mai prcizează că soluţionarea internaţională a cauzei a durat 6 ani şi jumătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.