Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Români din Praga: 'Dumnezeu ne are în vedere un pic mai atent atunci când rămânem ancorați în neamul nostru'

Basilica.ro
români, Praga

Părintele Andrei Ioan Danciu, parohul românilor din Praga, și Sorin Bobaru, inginer IT în Capitala Cehiei, vorbesc despre viața de familie din perspectivă duhovnicească și spun că slujbele în limba de acasă le alină dorul de țară, informează Basilica.ro

Parohia Sf. Arhangheli și Sf. Voievod Ștefan cel Mare din Praga aparține canonic de Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei, dar slujbele se fac în limba română din 2008, când bisericuța monument istoric din Grădinile Kinsky ale Pragăi a fost dată în folosință ortodocșilor români.

Luna trecută, sfântul locaș a fost incendiat din cauze care urmează a fi stabilite în urma investigațiilor, astfel că slujbele se țin la Catedrala Catolică Sf. Laurențiu din sectorul Praga 5.

Municipalitatea le-a venit imediat în sprijin, lansând o colectă publică pentru refacerea bisericuței monument de arhitectură rurală ruteană.

Atunci, Părintele Andrei Ioan Danciu a spus: „Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm. Dacă am început o lucrare, trebuie să ne silim să o ducem până la capăt. Să lăsăm pe Dumnezeu să tragă linia”.

O parohie cu mulți copii

„Caracteristica parohiei noastre este că avem mulți copii, avem familii foarte tinere, care au venit în Cehia după 2007, când România s-a integrat în Comunitatea Europeană și au născut copii acolo”, povestește părintele Andrei Ioan Danciu. El însuși are cinci copii, din care patru sunt băieți.

Chiar dacă bisericuța este în curs de reconstrucție, la parohie continuă activitățile cu enoriașii. „Ne întâlnim și cu familiile și copiii. Sunt astfel de întâlniri și în afara parohiei, fără implicarea mea, prin interesul și munca unor prieteni și colaboratori români”, spune părintele Danciu.

„Facem cam aceleași lucruri ca în țară, cu distincția că aici parohia nu se delimitează teritorial la un cartier ori sector al orașului, ci suntem împrăștiați chiar și în afara Pragăi. Aceasta creează dificultăți pentru frecvența întâlnirilor.”

Mulți tineri sunt reticenți când vine vorba despre familie sau copii, deși își doresc aceste lucruri cândva, în viitor.

Dar părintele Danciu spune: „Trebuie să te căsătorești când ești tânăr și îți oferi mai puține argumente în minte de ce să nu faci copii. Dacă i-ai făcut, iubirea pentru ei nu te mai lasă să regreți că i-ai făcut”.

„Dacă pierzi vremea și nu faci copii când trebuie, pe urmă nu mai poți să-i mai faci și te-ai stricat deja cu mintea”, adaugă el.

Familia ne formează în plan spiritual

Grija pentru copii ne învață să fim mai responsabili și să reflectăm mai mult la acțiunile și viața noastră. „Le zic oamenilor: Uite, aveți acum copiii, gândiți-vă și voi la Dumnezeu așa cum lucrați cu copiii voștri”, explică parohul. „Dacă un copil îți trage cana de pe masă și mama vine și îi zice: De ce nu m-ai chemat pe mine? Eu îți dădeam.”

„Așa trebuie să facem și noi și Dumnezeu ne va da, astfel încât să nu călcăm pe cioburi. Să nu mai lucrezi singur, de capul tău. Chiar nu putem să facem nimic fără Dumnezeu”, spune părintele.

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătorită în Canada cu spectacol de lumini la Niagara şi înălţare a drapelului la primăria Ottawa

„Trebuie mai întâi să învățăm lucrul acesta. Și cred că-l învățăm prin diverse modalități – în primul rând, îmbătrânind, lăsând să treacă anii, făcând ce avem de făcut și mergând cu nădejde: Mergând mergeau și plângeau, aruncând semințele lor [Psalmi 125, 6]”, adaugă el.

„Dar noi nu vrem. Nici Adam nu a vrut. Dumnezeu l-a strigat: Adame, unde ești? Iată, este o sete a unuia după celălalt: omul însetează după Dumnezeu și nu știe, Dumnezeu însetează după om și știe bine ce face.”

„Învățarea este una singură: să te ducă la Dumnezeu”, concluzionează Părintele Danciu.

Între două lumi

Sorin Bobaru, un inginer IT în vârstă de 35 de ani, este din Balş și lucrează de 10 ani în Cehia. Locuiește într-un sat din apropiere de Praga împreună cu soția și cele patru fetițe ale lor, toate născute acolo.

„Stăm poate de prea mult timp acolo. Suntem cumva rupți între două lumi și ne gândim și la copii. Pentru ei facem totul”, spune el.

„Desigur, lucrul pe care trebuie să-l avem ca țintă, cel mai important pentru noi, toți, este mântuirea. Și atunci ne punem întrebări. În viață, dacă nu ne punem întrebări, nici nu putem găsi răspunsurile corecte. Încercăm să alegem calea bună pentru viitorul copiilor”, adaugă românul.

„Afară există pericolul dezrădăcinării și cred că în rădăcina noastră de români credința are un loc foarte important, țara de asemenea. Cred că trebuie să avem grijă de ele și să le prețuim cum trebuie”, mai spune inginerul IT.

„Cred că mă voi întoarce cândva. Vreau. Știți cum e? Casa și țara și părinții și rădăcinile nu se uită niciodată”, încheie Sorin Bobaru.

Setea de țară a românului din diaspora

„Sunt plecat de 12 ani, dar mereu simt o sete, un dor: ne bucurăm de fiecare dată când vine cineva din țară în vizită sau când putem să venim spre România. Parcă zbor de fiecare dată când mă întorc”, afirmă și Părintele Andrei Ioan Danciu.

De aceea, adaugă el, „ne frământăm, dorim și căutăm să creăm o astfel de atmosferă în comunitate, încât copiii noștri să iubească România, să-și dorească să se întoarcă sau măcar să viziteze țara părinților lor, așa cum și eu sunt cu gândul mereu acolo și mă întorc de câte ori am posibilitatea”.

„De Arad și Alba mă simt legat în mod special. Citind despre trecutul nostru, am găsit mulți emigranți care au iubit țara și au luptat cât s-a putut pentru ea.”

„Minuni nu s-au întâmplat, dar cred că Dumnezeu ne are în vedere un pic mai atent atunci când rămânem ancorați în neamul nostru”, adaugă parohul. „Vor fi și destui care vor fi asimilați aici și-mi pare rău văzând aceasta, dar este un risc asumat.”

„Aici mai este și va fi de lucru în plan duhovnicesc. Bisericește vorbind, Dumnezeu este cu noi oriunde. Însă trebuie să Îl rugăm să ne arate unde vrea El să fim”, încheie Părintele Danciu.

Pentru donații

Cei care vor să sprijine reconstrucția bisericii incendiate a românilor din Praga pot dona în lei, euro, sau coroane cehești, în contul parohiei:

Cont bancar / Číslo účtu: 43-5910970287/0100

IBAN: CZ2701000000435910970287

SWIFT: KOMBCZPPXXX

Beneficiar / Příjemce: VI. Pravoslavna cirkevni obec v Praze 5 – Svaty Michal

Banca / Banka příjemce: Komercni banka

Pentru cei interesați de colecta publică organizată de Primăria orașului Praga detaliile se găsesc pe site-ul oficial aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.