Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'România, așa cum nu aţi mai citit-o', logo-ul românesc la Salonul cărţii de la Paris / VIDEO

adevarul.ro
carti

România va fi prezentă la ediția din acest an a Salonului cărții de la Paris, desfășurată între 16 și 19 martie 2018, cu un stand și cu o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Logo-ul  participării românești de anul acesta la Livre Paris este Roumanie, comme vous ne l’avez jamais lue“/ „România, așa cum nu aţi mai citit-o“.

Citeşte şi: Băsescu dă SEMNALUL: 'E timpul să ACŢIONĂM şi în România. Trece Unirea pe lângă noi...'

Peste 50 de titluri recente, precum și traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR, vor fi prezentate la Salonul Cărții de la Paris. Programul standului prevede 22 de evenimente, la care vor participa scriitori, traducători, editori, diplomați, dintre care 15 invitați din România. Vor fi prezentate ultimele traduceri în franceză finanţate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), precum și cărţile autorilor români publicate de edituri franceze în ultimul an: nu mai puţin de 28 titluri apărute în ultimul an în Franţa, traduceri din română sau semnate de autori români de expresie franceză.

Autorii unor apariţii de mare interes vor fi prezenţi la standul României, la întâlnirea cu publicul: Basarab Nicolescu și Louis Monier cu albumul Les Roumains de Paris(Éditions Michel de Maule), Doina Lemny cu recentele sale cărţiCorrespondance Brancusi-Duchamp (Éditions Diletca) și Brancusi et Marthe - Ou L'histoire d'amour entre Tantan et Tonton(Fage Éditeur), precum şi Savatie Baştovoi cu romanul Les Enseignements d’une ex-prostituée à son fils, tradus de Laure Hinckel (Éditions Jacqueline Chambon).

Academicianul, teatrologul şi criticul de artă George Banu va dialoga duminică, 18 martie, cu Marie-Noëlle Semet, conferenţiar la Sorbonne Paris IV, în jurul volumului său, Les Portes au coeur de l'intime, după ce versiunea românească a cărții, Ușa, o geografie intimă, a fost lansată anul trecut de Editura Nemira, în colaborare cu ICR, în cadrul Festivalului Național de Teatru.

Nume importante ale literaturii şi culturii române se vor afla la standul românesc de la Livre Paris, printre aceștia numărându-se Virgil Tănase, George Banu, Dumitru Preda, Tudor Banuș, Dumitru Țepeneag, Doina Lemny, Dodo Niţă Gabriel Badea-Păun, Magda Cârneci.

La mesele rotunde organizate la Standul României vor fi prezenţi scriitori români şi străini, traducători, dar şi editori francezi precum Eugen Uricaru, Vintilă Mihăilescu, Bogdan Ghiu, Horia Ursu, Irina Teodorescu, Cătălin Pavel, Claudiu Komartin, Silvia Colfescu, Ana Antonescu, Sebastian Reichmann, Michel Carassou, Marily le Nir, Jean-Louis Courriol, Cécile Folschweiller, Nicolas Trifon, Laure Hinckel, Thierry de la Croix.

În cadrul Salonului cărţii de la Paris vor fi lansate în Franţa şi două volume dedicate lui Gellu Naum, după ce s-au sărbătorit, în 2015, 100 de ani de la nașterea poetului: Gellu Naum 100, trad. Catherine Răducanu, Luba Jurgenson și Sebastian Reichmann (Editura ICR) și La Voie du Serpent de Gellu Naum, trad. Sebastian Reichmann (Édition Non lieu).  Anul acesta ICR continuă parteneriatul cu librăria LIBRIS din Braşov, care va aduce 400 de titluri la Paris.

„Prezența românească amplă la această ediție a Salonului Cărții de la Paris stă sub semnul confluenței marilor noastre proiecte din 2018: Centenarul Marii Uniri și Sezonul Franța România. Marcăm, totodată, și un sfert de secol de la aderarea țării noastre la Organizația Internațională a Francofoniei. Este un nou și bun prilej să evidențiem afinitățile cu spațiul francez, definitorii pentru cultura română modernă, și să omagiem marile personalități românești care și-au împlinit destinul în Franța. Mă gândesc, desigur, la faimoasa triadă: Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade – personalități pe care le regăsim în fotografiile extraordinare semnate de Louis Monier, al cărui album va fi lansat, în aceste zile,  la Livre Paris – dar și la mulți alți creatori remarcabili din zilele noastre. Chiar sloganul participării noastre la Livre Paris 2018 – România, așa cum nu aţi mai citit-o – parafrazează o formulă a lui Matei Vișniec, scriitor româno-francez de referință. Sunt convinsă, de asemenea, că designul special, cu un concept unitar și bine definit, al standului României de la Livre Paris 2018 nu va trece neobservat“, declară președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.

România va încheia participarea la această ediție a Salonului Cărții de la Paris ncheia, pe 19 martie, cu concertul  Voyage en Francophonie, care  va avea locsub Înaltul Patronaj al Secretarului General al Francofoniei, Excelența Sa Doamna Michaelle Jean. Evenimentul marchează Ziua Internațională a Francofoniei și 25 de ani de la aderarea țării noastre la Francofonie. Cu această ocazie, ICR va acorda distincții de onoare unor  personalități ale culturii românești și franceze, Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Șirli, Jacques-François l’Oiseleur des Longchamps, Louis Monier și Jean-Yves Conrad, elite care prin întreaga lor activitate promovează valorile culturii țării noastre în lume.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.