Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a trecut la ora de vară / Specialiștii spun că acest lucru provoacă un șoc cu efecte negative asupra organismului

facebook.com
ora de vara

România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Toate ceasurile au fost date cu o oră înainte, aceasta fiind singura zi a anului cu 23 de ore.

Duminică, ora 3.00 a devenit ora 4.00. România a trecut la ora de vară, așa cum se întâmplă în ultima zi a lunii martie.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie. În România, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. La schimbarea orei s-a renunțat în perioada comunistă, dar ora de vară a fost din nou aplicată după revoluția din decembrie 1989.

Efectele secundare ale schimbării timpului

Potrivit Time and Date, oboseala provocată de pierderea unei ore poate fi destul de deranjantă în sine, dar pentru unele persoane, schimbarea orei poate avea consecințe mult mai grave.

Un studiu suedez a constatat că riscul de a suferi un atac de cord crește în primele trei zile ale săptămânii după trecerea la ora de vară.

Se crede că oboseala indusă de schimbarea orei este cauza principală a creșterii numărului de accidente de circulație în lunea care urmează după ce ceasul este dat înainte.

În zilele de luni de după trecea la ora de vară s-au înregistrat mai multe accidente la locul de muncă, iar rănile au fost mai grave în comparație cu celelalte zile de luni.

Fenomenul a fost, de asemenea, legat de avorturi spontane pentru pacientele care au făcut fertilizare in vitro.

Poate declanșa depresia

Pierderea unei ore de lumină naturală după-amiaza după ce se dau ceasurile înapoi la ora standard poate declanșa boli mintale, inclusiv tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră (SAD), cunoscută și sub numele de depresie de iarnă.

Un studiu danez a constatat o creștere de 11% a cazurilor de depresie după schimbarea orei. Cazurile s-au diminuat treptat după 10 săptămâni.

Un studiu australian a constatat că ratele de sinucidere la bărbați au crescut în zilele de după schimbarea orei de primăvară și de toamnă.

Impactul negativ se estompează

Chiar dacă perturbarea ritmului circadian poate avea unele efecte grave, majoritatea studiilor au constatat că acestea trec în zilele care urmează după schimbarea orei.

Facebook a constatat că, în urma schimbării, mai multe persoane se declarau mai „obosite” decât într-o zi de luni normală. Cu toate acestea, mulți utilizatori Facebook au raportat, de asemenea, că se simțeau „fericiți” – poate un efect al serilor mai lungi, scrie sursa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.