Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România are de învățat: Principalele măsuri luate de Franța pentru combaterea suprapopulării penitenciarelor

inchisoare puscarie gratii

Franţa va construi mii de noi celule de închisoare în cadrul amplei reforme promovate de preşedintele Emmanuel Macron pentru a soluţiona problema suprapopulării din penitenciarele din Franţa şi a combate fenomenul radicalizării, în special în rândul tinerilor, relatează miercuri Reuters, scrie agerpres.ro

Franţa se plasează pe locul 5 în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor aflate în detenţie (69.000), după Rusia, Turcia, Marea Britanie şi Polonia, conform unui studiu publicat de universitatea Birkbeck din Londra, pe baza datelor furnizate de www.prisonstudies.org. 

Însă gradul de suprapopulare al închisorilor din Franţa este mai mare decât cel din Marea Britanie, cu o medie de 115 deţinuţi pe 100 de locuri. În unele închisori din zona Parisului au fost raportate cazuri de deţinuţi care dorm pe podea din cauza spaţiului insuficient.

Gigi Becali stă pe ghimpi: Decizia magistraților care îl poate lăsa fără zeci de milioane de euro în buzunar


Pentru a soluţiona această problemă, şeful statului francez a anunţat un plan de promovare a alternativelor la detenţie în cazul infracţiunilor mai uşoare. 

Astfel, vor fi interzise pedepsele cu închisoarea mai mici de 30 de zile, a declarat preşedintele francez, iar în cazul condamnaţilor la 1-6 luni de detenţie pedeapsa va fi efectuată în mare parte la domiciliu, pentru monitorizarea condamnaţilor fiind folosite brăţări electronice. 

În cazul infracţiunilor legate de droguri, vor fi preferate amenzile mai degrabă decât detenţia. 

Totuşi, din punct de vedere tehnic vor putea fi construite doar 7.000 de noi celule de închisoare până la finalul mandatului lui Emmanuel Macron, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate din cele 15.000 de noi celule promise în timpul campaniei electorale dinaintea alegerilor prezidenţiale din mai 2017. 

Noile măsuri, detaliate marţi de preşedintele francez în timpul unei vizite în sud-estul ţării, urmează unei serii de atacuri comise de deţinuţi contra gardienilor. În luna ianuarie, agresarea unui gardian de către un deţinut radicalizat la Vendin-le-Vieil (nordul Franţei) a declanşat o mişcare naţională de protest a gardienilor din închisorile franceze.

Vlad Voiculescu aruncă 'bomba' după anunțul Sorinei Pintea: 'Nu există o criză de imunoglobuline la nivel european. E o criză făcută în casă'


Gardienii cer suplimentarea personalului şi a resurselor alocate pentru securitatea în penitenciare şi le reproşează autorităţilor guvernamentale că au luat măsuri insuficiente pentru a combate probleme precum violenţa şi suprapopularea din închisorile franceze. 

De asemenea, gardienii vor izolarea de ceilalţi deţinuţi a celor 512 persoane încarcerate pentru fapte de terorism, în condiţiile extinderii fenomenului de radicalizare a deţinuţilor musulmani în Franţa. În ultimii 35 de ani, numărul deţinuţilor din închisorile din Franţa s-a dublat, ajungând la aproape 70.000. Printre altele, 1.139 de deţinuţi de drept comun au fost identificaţi drept 'radicalizaţi'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.