Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Voiculescu aruncă 'bomba' după anunțul Sorinei Pintea: 'Nu există o criză de imunoglobuline la nivel european. E o criză făcută în casă'

vlad voiculescu

Nu există o criză a imunoglobulinelor în Europa, declară la RFI fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. El se așteaptă ca România să obțină ajutorul scontat, după ce țara noastră a declanșat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pacienților români. E vorba de un necesar de 5 mii de doze în fiecare lună. Situația în care se află România acum e generată de politici greșite adoptate anul trecut, explică Voiculescu.

Din câte știu eu nu există un timp limită în care trebuie să vină răspunsul. Pur și simplu mecanismul trebuie să funcționeze între statele europene. Cine poate să ofere ajutor ar trebui să o facă și sunt sigur că o să o facă. Nu există o criză de imunoglobuline la nivel european. E o criză <>, așa cum scrie pe unele prăjituri din comerț. Este făcută în casă prin măsurile din anul 2017: prin reducerea drastică a prețului de la imunoglobuline; prin eliminarea listei medicamentelor esențiale, pe care o reintrodusese guvernul Cioloș în octombrie 2016”.

Guvernul anunţă o nouă REVOLUŢIE într-un domeniu-cheie: 'Să dureze 20 de ani'

Actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a recunoscut că nu avem nici măcar o doză de imunuglobulină în stocuri și că nu a reușit să convingă distribuitorii și producătorii să aducă acest tip de medicament, cu toate că statul român le-a întins acestora o mână de ajutor în sensul că a suspendat taxa clawback pentru acestea pe o perioadă de 2 ani.

Fostul ministru Vlad Voiculescu explică punctual situația: “Producția oricărui medicament -și mai ales a produselor pentru care este nevoie de sânge și plasmă, așa cum sunt și imunoglobulinele - are nevoie de timp. Planificările se fac cu mai bine de 1 an înainte. Astfel că, dacă o măsură a statului român - cum a fost cea din februarie 2017, aceea de eliminare a listei a medicamentelor esențiale – dă o veste proastă importatorilor, aceștia pur și simplu nu-și mai planifică producția respectivă pentru România. De aceea orice măsură ai lua după, odată ce ai făcut greșeala, trebuie să aștepți luni de zile până când lucruile se remediază. Am spus de atunci că măsura eliminării clawback-ului nu numai că nu va rezolva problema, dar va genera costuri suplimentare semnificative, undeva la 12 milioane de euro doar pentru imunoglobuline. În plus este deschiderea cutiei Pandorei. Dacă noi eliminăm taxa clawback pentru mai multe medicamente, asta poate să ducă la costuri de până la 320 de milioane de euro în plus, din bugetul statului pentru plata medicamentelor de care românii au nevoie”.

CONFLICT total: Victor Ciutacu a dat în judecată Parchetul General şi pe Augustin Lazăr. Cere 100.000 de euro daune/ DOCUMENT

Activarea mecanismului european de protecţie civilă este un pas bun, mai apreciază fostul ministru, care atrage însă atenția că rezolvă doar o criză de moment.

Ce e de făcut?

“România poate să își rezolve singură problemele prin măsuri de politici publice care să aibă sens:

1. Reintroduscerea listei medicamentelor esențiale,

2. Oprirea exportului paralel pentru medicamentele aflate la risc,

3. Monitorizarea stocurilor și verificarea de către Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului a disponibilității medicamentelor în spitale din timp.

Dacă știm care sunt problemele, le putem evita. Nu e o problemă bugetară, e o problemă de cum ne facem singuri regulile și cum ne ținem de ele”, conchide la RFI fostul ministru Vlad Voiculescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.