Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România critică Turcia după ieșirea din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor: 'Este regretabil'

ziarexclusiv.info
bataie pumn

Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidenţial care a atras imediat criticile principalului partid de opoziţie. Convenţia de la Istanbul din 2011 obligă guvernele să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină, transmite Agerpres.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

În acest context România se arată îngrijorată de gestul Turciei. Cel care a făcut declarația este vicepremierul Dan Barna, care spune că protejarea femeilor ar trebui susținută în continuare.

„Progresele în direcția protejării drepturilor femeilor ar trebui să fie susținute, nu subminate. De aceea, orice decizie de retragere din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este regretabilă, cu atât mai mult din partea statelor care au fost printre primele care au ratificat Convenția, cum este Turcia. Mai mult, celelalte state ale UE care nu sunt încă parte trebuie să dea un exemplu și să devină părți la aceast instrument juridic esențial al Consiliului Europei.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

De asemenea, toate statele membre ale Consiliului Europei ar trebui să facă acest pas, iar cei care s-au retras să reconsidere acest gest, prin prisma efectelor pozitive în societate ale acestei Convenții.

Semnată de majoritatea statelor europene, Convenția de la Istanbul clarifică faptul că violența împotriva femeilor și violența domestică nu mai pot fi considerate probleme personale statele având obligația, prin politici complete și integrate, să prevină violența, să protejeze victimele și să-i pedepsească pe agresori. E timpul să recunoaștem că violența împotriva femeilor e o problemă reală și trebuie tratată ca atare”, a spus Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.