Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România dă lecții Ucrainei pentru organizarea alegerilor

iohannis porosenko

Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, a participat in perioada 16-17 februarie 2015, la Conferinta internationala cu tema “„Administrația electorală: provocări regionale și experiențe dobândite”. Conferinta s-a desfasurat in capitala Ucrainei, Kiev, si a beneficiat de prezenta unui numar de experti electorali din Romania, Moldova, Georgia, Lituania, Letonia si Ucraina.

Conferinta a fost organizata de Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES), în colaborare cu Comisia Electorală Centrală (CEC) a Ucrainei si s-a dorit a fi un eveniment care sa sublinieze importanta relatiilor regionale pentru Ucraina in aceasta perioada in care statul vecin este macinat de conflictul de la granita sa de est.

Relatiile dintre Autoritatea Electorala Permanenta din Romania si Comisia Electorala Centrala a Ucrainei sunt bazate pe Memorandumul de asistență și colaborare în domeniul electoral semnat de cele doua institutii la Bucuresti in 2014. In scopul materializarii prevederilor din Memorandum, la invitatia lui Mykhailo Okhendovskiy, presedintele CEC Ucraina, a avut loc o intalnire oficiala cu presedintele AEP, Ana Maria Patru si vicepresedintele AEP, Marian Muhulet. La intalnire au mai participat si reprezentanti ai IFES, institutie care depune eforturi consistente in sensul sprijinirii CEC Ucraina cu logistica necesara importului de expertiza electorala romaneasca pentru dezvoltarea capabilitatilor CEC Ucraina.

Experienta Autoritatii Electorale Permanente este apreciata atat de reprezentantii IFES si ai Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, dar si de catre celelalte state din regiune, state care sunt prioritare pentru Romania in domeniul asistentei oficiale pentru dezvoltare (Georgia, Moldova, Ucraina). Romania este din ce in ce mai mult recunoscuta ca fiind un important pol de expertiza electorala, devenind in ultimii ani un important donator de expertiza electorala.

AEP apreciaza ca in contextul actual, initiative similare in sensul sprijinirii statului vecin ar trebui sa se materializeze si in alte domenii in care colaborarea dintre cele doua state poate fi imbunatatita. AEP va continua eforturile de dezvoltare a relatiilor cu CEC Ucraina si va veni in intampinarea nevoilor pe care partea ucraineana le va exprima in perioada urmatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.