Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, deferită Curții Europene de Justiție alături de alte cinci țări

cursdeguvernare.ro
justitie raport MCV

Comisia Europeană a decis joi să trimită România alături de alte cinci ţări la Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea standardelor UE privind calitatea aerului. România, Ungaria şi Italia au fost trimise în faţa Curţii din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie în timp ce Germania, Franţa şi Marea Britanie au încălcat valorile limită de dioxid de azot. Comisarul european pentru Mediu a declarat că, în ultimii zece ani, aceste state au primit suficiente ”ultime şanse” pentru a remedia situaţia, informează news.ro.

Comisia le oferă sprijin concret actorilor de la nivel naţional, regional şi local pentru a îmbunătăţi calitatea aerului în Europa şi intensifică măsurile împotriva a şapte state membre care au încălcat normele UE convenite privind limitele de poluare atmosferică şi pe cele referitoare la omologarea de tip pentru autovehicule, a anunţat CE într-un comunicat.

Vezi și: Premierul Dăncilă anunță viziunea Guvernului pentru un sector-cheie: Cum se poate dezvolta România la nivel european

„Decizia de a trimite statele membre în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor. Am spus că actuala Comisie este o Comisie care oferă protecţie. Decizia noastră este o concretizare a acestei promisiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în faţa Curţii de Justiţie au primit suficiente «ultime şanse» pentru a remedia situaţia. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetăţeni într-un timp mult mai scurt. Însă doar acţiunea în justiţie nu va rezolva problema. De aceea prezentăm sprijinul concret pe care Comisia îl poate acordaautorităţilor naţionale în eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru oraşele europene”, a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a adăugat: „Vom reuşi să combatem poluarea atmosferică urbană numai dacă sectorul automobilelor îşi aduce contribuţia. Viitorul aparţine autovehiculelor cu emisii zero. Între timp, respectarea legislaţiei privind emisiile este obligatorie. Constructorii de autovehicule care continuă să ignore legea trebuie să suporte consecinţele faptelor lor ilegale.”

Vezi și: Iohannis nu vrea să aleagă între SUA şi UE: 'Până şi ideea aceasta este profund toxică şi contraproductivă' (VIDEO)

În comunicarea intitulată „O Europă care oferă protecţie: Aer curat pentru toţi”, adoptată astăzi, Comisia prezintă măsurile disponibile pentru a ajuta statele membre să combată poluarea atmosferică. Comisia subliniază, de asemenea, nevoia de a intensifica şi cooperarea cu statele membre prin colaborarea cu autorităţile relevante în cadrul noilor dialoguri privind aerul curat, precum şi prin utilizarea fondurilor UE pentru a sprijini măsurile de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită Franţa, Germania, Ungaria Italia, România şi Regatul Unit în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori. De asemenea, Comisia a decis să adreseze scrisori suplimentare de punere în întârziere Germaniei, Italiei, Luxemburgului şi Regatului Unit pentru că au ignorat normele UE privind omologarea de tip a vehiculelor.

Comisia Europeană a precizat că ia măsuri pentru a remedia depăşirile semnificative şi persistente ale valorilor-limită pentru doi poluanţi-cheie, cu impact asupra sănătăţii: dioxidul de azot, care provine, în principal, din emisiile generate de traficul rutier şi de industrie, şi particulele în suspensie, care sunt prezente mai ales în emisiile generate de industrie, de încălzirea locuinţelor, de trafic şi de agricultură.

Vezi și: Klaus Iohannis: Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene

Comisia a decis să trimită Franţa, Germania şi Regatul Unit în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot (NO2) şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori. Ungaria, Italia şi România sunt trimise în faţa Curţii de Justiţie din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter - PM10). Valorile-limită stabilite în legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 şi, respectiv, 2005.

Aceste măsuri vin în urma Summitului ministerial privind calitatea aerului, convocat de comisarul Vella la 30 ianuarie 2018, ca un ultim efort pentru a găsi soluţii la problema gravă a poluării în 9 state membre. Cele 6 state membre în cauză nu au prezentat măsuri credibile, eficace şi la timp pentru a reduce poluarea în cadrul limitelor convenite şi cât mai curând posibil, aşa cum impune legislaţia UE. Prin urmare, Comisia a decis să treacă la acţionarea lor în justiţie, se arată în comunicat.

Vezi și: Mesajul președintelui României transmis la deschiderea evenimentului „Târgul Economiei Arădene”

În ceea ce priveşte Republica Cehă, Slovacia şi Spania, măsurile aplicate sau planificate, astfel cum au fost comunicate Comisiei în urma Summitului ministerial privind calitatea aerului, par a fi în măsură să soluţioneze în mod adecvat lacunele identificate. Din acest motiv, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare a măsurilor respective, precum şi eficacitatea lor în remedierea situaţiei cât mai curând posibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.