Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este aproape de un DEZASTRU agricol: Aproape toate culturile riscă să fie COMPROMISE

dezechilibrenaturale.blogspot.ro
seceta desertificare desert

Conţinutul de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea zonelor de cultură, perioada 25 aprilie - 1 mai, estimează specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Pe acest fond, în următoarea săptămână sunt prognozate ploi locale, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Citește și: Comentariu de Valeriu Șuhan: Spartacus și „banii țiganilor“

Potrivit ANM, din punct de vedere agrometeorologic, în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se vor înregistra deficite de umiditate (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei şi Transilvaniei. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, izolat în nordul Maramureşului, nord-vestul Munteniei, nordul Transilvaniei şi al Olteniei.

De asemenea, conţinutul de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, Moldova şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Transilvania, nordul Banatului, izolat în estul Olteniei şi nordul Maramureşului. Gradul de aprovizionare cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul şi vestul Munteniei, izolat în vestul Banatului.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu recomand relaxare deocamdată. Avem încă decese, avem încă persoane în Terapie Intensivă’

În acest context, atât la culturile agricole, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfăşura normal, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În plus, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi, pe ansamblu, bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele cu deficite de apă în sol.

Orzul şi grâul de toamnă vor înregistra înfrăţirea (70-100%) şi alungirea paiului (10-100%), la nivelul întregii ţări. Totodată, în sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la rapiţă va fi posibilă declanşarea fazei de înflorire (10-20%), iar în restul zonelor de cultură se vor semnala alungirea tulpinii şi apariţia inflorescentelor (10-100%).

Citește și: Tânărul bătut de șeful Poliției Bolintin Vale rupe tăcerea: ‘M-au omorât, cu bâte, cu pulane. M-a leșinat’

La pomii fructiferi se vor continua creşterea frunzelor sau lăstarilor, înflorirea şi legarea sau dezvoltarea rodului, în cea mai mare parte a plantaţiilor, în timp ce viţa-de-vie va parcurge înmugurirea, dezmugurirea, precum şi creşterea frunzelor la soiurile de masă, în toate podgoriile.

Conform estimărilor, floarea-soarelui şi porumbul semănate până la acest moment se vor afla la germinare şi răsărire, extinzându-se suprafeţele agricole însămânţate, iar în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor înregistra primele faze de vegetaţie, continuându-se lucrările de plantat.

Citește și: Avocata Dănilă Lorena: Despre atribuțiile Poliției Române în contextul stării de urgență

Specialiştii ANM menţionează că, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) se vor efectua, în general, în condiţii bune.

Din punct de vedere meteorologic, pe durata intervalului 25 aprilie - 1 mai, se anunţă un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol al ţării, cu o temperatură medie diurnă a aerului ce se va situa între 5 şi 20 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 6 grade Celsius, în toate zonele de cultură.

Citește și: Un jurnalist rupe tăcerea: ‘Cum promovează liberalii în funcții ”penalii” de altădată’

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 8 şi 21 de grade Celsius, limite optime desfăşurării fazelor de germinare-răsărire la culturile semănate până la această dată. Sub aspect pluviometric, meteorologii prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă şi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.