Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este depășită doar de Ungaria într-un top nedorit: 53% din importuri sunt produse de retail

grafic crestere

România este a a doua țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea de produselor din retail importate, de 53% din valoarea totală de importuri de 65,2 miliarde de lei, majoritatea fiind destinate consumului gospodăriilor, potrivit unui studiu realizat de Coface România potrivit mediafax.

Doar Ungaria a înregistrat o pondere mai mare a produselor de retail în total importuri, de 55%, în condiţiile în care media din UE este de 38%.

Importurile totale ale României au înregistrat un nivel record, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta a alimentat un deficit comercial în perioada analizată de 11,3 miliarde de lei, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut și cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

CITEȘTE ȘI: Ce boli poate ascunde o banală durere de cap. SEMNE că trebuie să mergi IMEDIAT la medic

“Analizând cifrele pe ultimul deceniu, vedem o corelație puternic pozitivă între evoluția salariului mediu (cauza) și dinamica importurilor (efect). Având în vedere costul ridicat al capitalurilor volatile care finanțeaza deficitul de cont curent și datoria publică (România se finanțează cel mai scump din Europa la imprumuturile pe termen lung contractate pe finalul anului 2018), ne așteptăm la o temperare a ritmului de creștere al salariului mediu din economie, atât pe sectorul public, cât mai ales pe cel privat. Aceasta poate duce la o temperare a importurilor în a doua jumătate a anului curent, dar ponderea ridicată a produselor de retail va persista din cauza modelului de creștere economică bazat pe consum”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.