Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este lăsată în urmă - Bulgaria şi Croaţia, tot mai aproape de zona euro

zona euro

Oficialii zonei euro sunt pregătiţi să lase Croaţia şi Bulgaria să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb-n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, posibil în 2023, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, notează Agerpres.

Decizia va deschide calea spre prima extindere a zonei euro din 2015, când Lituania a devenit al 19 stat membru al blocului monetar.

Oficialii europeni susţin că o decizie este iminentă, după sprijinul final al zonei euro şi al miniştrilor de Finanţe ai UE, care se vor reuni în videoconferinţă joi şi vineri.

Sursele precizează că decizia va fi probabil anunţată după închiderea burselor, posibil în weekend, pentru a reveni speculaţiile de pe piaţă.

Rămân de rezolvat probleme minore în următoarele ore. Ele ar putea întârzia anunţul până dincolo de weekend, dar nu ar modifica decizia de intrare în mecanismul ratelor de schimb, susţin sursele.

Şi Fabio Panetta, membru în board-ul Băncii Centrale Europene, declara luna trecută că Croaţia şi Bulgaria ar putea să se alăture în acest an la ERM-2 şi a lăudat eforturile făcute de cele două state în procesul de trecere la moneda unică.

Acuzații GRAVE făcute de șeful ANRM: neregulile găsite de Corpul de Control al premierului AU BLOCAT investiții de sute de milioane de euro

Comentariile lui Fabio Panetta sugerează că procesul de extindere a zonei euro continuă, în pofida pagubelor economice provocate de pandemia de Covid-19. Atât Croaţia cât şi Bulgaria se bazează foarte mult pe sectorul turismului.

"Croaţia şi Bulgaria au adoptat măsuri curajoase în procesul de convergenţă", a spus Fabio Panetta, responsabil pentru relaţiile internaţionale şi europene în cadru BCE. "Dacă procesul va fi încheiat cu succes, cele două ţări ar putea să se alăture ERM-2 până la finele anului", a mai spus Panetta.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, "prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes", a spus Panetta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.