Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este prezentă la Cvardinalul de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga

ganduraci.ro
UNATC

România este prezentă la cea de-a XV-a ediţie a Cvadrienalei de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga, în perioada 8-18 iunie, cu instalaţia „Podul/The Bridge“ a scenografului Adrian Damian - proiect curatoriat de Dragoş Buhagiar, în secţiunea dedicată profesioniştilor - şi cu standul studenţilor de la UNATC, organizat în cadrul secţiunii studenţeşti.

„E o mare onoare şi o mare responsabilitate ca instalaţia propusă de mine să reprezinte România la PQ, cel mai prestigios eveniment mondial dedicat scenografiei. The Bridge este o instalaţie imersivă care chestionează limitele înţelegerii noastre referitoare la conceptul de a fi împreună. Folosind multiple tehnologii multimedia, The Bridge invită publicul să păşească unul către celălalt, să redescopere conexiunea profundă a contactului vizual şi a proximităţii. Nimic nu este prestabilit, întregul conţinut video, de lumină şi de sunet sunt generate de modul în care publicul traversează podul. Apropierea de un necunoscut, privirea ochi în ochi, atingerea celuilalt devin experienţe contemplative ce nu pot fi înlocuite de nici un substitut virtual. Le sunt recunoscător lui Dragoş Buhagiar, curatorul de ţară, şi Institutului Cultural Român pentru încredere şi susţinere şi sper ca The Bridge să inspire publicul şi să le ofere o experienţă memorabilă”, a declarat scenograful Adrian Damian, conform News.ro.

Ceremonia de deschidere a avut loc miercuri, 7 iunie 2023, la ora 18.00, în Piaţa Holešovice din Praga, şi a oferit oportunitatea vizionării în premieră a expoziţiilor din secţiunea Ţări şi Regiuni şi a standurilor din cadrul Expoziţiei Studenţilor.

Curatorul României la ediţia din acest an a Cvadrienalei de la Praga este scenograful Dragoş Buhagiar, preşedintele UNITER.

„Creatorii de teatru au descoperit noi mijloace de exprimare în perioade pline de constrângeri. Dacă aruncăm o privire constructivă la ce s-a întâmplat în ultimii doi-trei ani, putem spune că pandemia nu a reuşit decât să elibereze unele energii negative, dar şi să provoace în interiorul creatorilor de teatru mişcări / gesturi de curăţare, îndoire şi eliberare a mijloacelor de exprimare şi comunicare. Acceptând faptul că uneltele cu care facem teatru / spectacole sunt unelte cu care ne Exprimăm dar şi Comunicăm este mai mult decât limpede că scenografii, echipele de creatori (regizor-scenograf-video artist-compozitor) şi artişti vizuali au ştiut şi au reuşit să-şi reformuleze Uneltele cu care produc Mesajul. Au găsit noi Căi de exprimare şi reformulări de mijloace, mixându-le, încrucişându-le”, a explicat Dragoş Buhagiar.

Cea de-a XV-a ediţie a Cvadrienalei de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga este un eveniment de anvergură, cea mai mare expoziţie de arhitectură teatrală şi scenografică, găzduind, din 1967, reprezentanţi ai peste 70 de ţări. Tema celei de-a XV-a ediţii a Cvadrienalei este „RARE“, în sensul unor realităţi unice şi brute create de artişti. Sunt prezente concepte artistice inovatoare care conectează umanul cu mediul înconjurător, într-o lume care suferă de efectele post-pandemice. Pe parcursul a zece zile, sunt organizate 64 de expoziţii naţionale şi peste 500 de evenimente live, în peste 100 de locuri din centrul Pragăi, la care sunt aşteptaţi peste 50.000 de vizitatori. Cvadrienala reuneşte cele mai bune proiecte de design performativ, scenografie şi arhitectură teatrală, România fiind prezentă încă de la prima ediţie.

„«Podul» creat de Adrian Damian este remarcabil atât prin tehnologia spectaculoasă, care propune o experienţă imersivă, cât şi prin mesaj: la construcţia acestuia luăm parte cu toţii, pentru a putea rămâne împreună. Institutul Cultural Român este onorat să fie organizatorul proiectului României la Cvadrienala de la Praga, cea mai importantă manifestare internaţională în domeniul scenografiei, designului şi arhitecturii teatrale. Adăugăm prezenţei naţionale un element de continuitate, prin faptul că protagonistul ediţiei anterioare, Dragoş Buhagiar, preşedintele Uniunii Teatrale, este curatorul proiectului care ne reprezintă în acest an”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

În secţiunea dedicată şcolilor de scenografie, România este reprezentată de un grup de 28 de studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, instituţie selectată, în urma unui apel public, să expună la Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga. Astfel, studenţii de la Secţia Scenografie din cadrul UNATC „I. L. Caragiale” Bucureşti expun lucrări, fotografii, costume şi machete realizate în ultimii patru ani. Timp de două zile, studenţii şi profesorii vor prezenta, în standul studenţilor de la UNATC, expoziţia şi conceptul grafic ce a stat la baza creaţiilor scenografice şi vor răspunde la întrebările publicului vizitator.

Profesorii coordonatori Maria Dore, Melda Jipa, Maria Ivan şi Ştefan Gheorghiţă Caragiu sunt prezenţi la Cvadrienală alături de studenţii Ioana Alexandra Butnariu, Irina Miclăuş, Clara Ştefana Dumitrescu Iftodi, Radu Ionuţ Gheorghiţoiu, Andrea Maria Pană, Andreea Elena Burlacu, Daria Florina Arsu, Adelina Georgiana Bîrză, Veronica Butucel, Matei Fulga, Sofia Miric Iorga, Maria Teodora Marin, Valentin Remus Paşcu, Iulia Maria Ştefana Picler, Alexia Bizadeea, Tinatin Gobejishvili, Anda Elena Lătăreţu, Alisa Ioana Matei, Anda Maria Zaharia, Mara Bădică, Alexia Andreea Dobre, Ilinca Sabina Gavriliţă, Maria Alexandra Ordean, Victor Andrei Pavel, Alexandra Secăreanu, Marta Ioana Sersescu, Iulia Theodora Vişinescu, Cristian Niculae Teodor.

Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc în data de 13 iunie, la Teatrul Jatka 78 din Piaţa Holesovice, în prezenţa curatorilor şi scenografilor tuturor ţărilor participante.

„Podul/The Bridge“ este o instalaţie artistică interactivă care pune sub semnul întrebării limitele înţelegerii conceptului de împreună. Suntem mai mult decât putem vedea, ne conectăm mai mult decât gândim, comunicăm mai mult decât exprimă cuvintele. Suntem molecule de apă, interacţionăm şi interferăm, vibrăm şi rezonăm şi nicio întâlnire virtuală nu poate înlocui întâlnirea reală, faţă în faţă. Folosind multiple tehnologii multimedia, „Podul“ invită oamenii să meargă unul spre celălalt, să redescopere conexiunea adâncă a contactului vizual şi să mediteze asupra modului în care corpurile noastre interacţionează. Parcurgerea podului devine o experienţă care poate revela nevăzutul, iar vizitatorul este, în acelaşi timp, observator şi participant.

Adrian Damian (n. 1984, Brad) este scenograf, creator de spaţii scenice şi instalaţii multimedia inovatoare cu o predilecţie pentru folosirea tehnologiei ca mijloc de expresie artistică. După absolvirea actoriei la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şi-a continuat studiile cu un masterat în scenografie la UNATC Bucureşti, finalizat în 2010, iar în prezent este doctorand la Universitatea de Artă Târgu Mureş. A semnat peste şaizeci de scenografii în teatre importante, colaborând cu regizori precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Răzvan Mazilu, Charles Chemin, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Peter Schnider, Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Vlad Massaci etc. Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuţiu, alături de care a realizat peste treizeci de spectacole dintre care Viaţa e vis sau Iarna, nominalizate de juriul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului, Domnul Swedenborg vrea să viseze şi Cafeneaua Pirandello – cele mai bune spectacole la Festivalul de Teatru Scurt Oradea sau Rambuku - cel mai bun spectacol al anului, UNITER, 2018. Unul dintre cele mai importante proiecte a fost colaborarea cu faimosul regizor Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul Rinocerii de Eugène Ionesco la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova în 2014. A fost distins cu multiple premii, precum Cea mai bună Scenografie, UNITER, 2016; Cea mai bună Scenografie, Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria, 2016; Cea mai bună Scenografie, Festivalul Teatrelor Maghiare, Kisvarda, Ungaria; Cel mai bun Scenograf, Uniunea Artiştilor Plastici, 2015; premiul Omul Anului în Teatru, revista Cotidianul, 2017, etc.

Institutul Cultural Român de la Praga se numără printre partenerii tradiţionali ai evenimentului, alături de UNITER şi de numeroase instituţii de prestigiu din Republica Cehă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.