Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este sigură că va primi vaccinul anti-COVID-19: Comisia Europeană negociază cu un al cincilea producător de vaccinuri, americanii de la Moderna

Spitalul Militar Central
Covid-19 vaccin

Comisia Europeană a încheiat luni discuţii preliminare cu societatea americană Moderna pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, fiind al cincilea producător de vaccinuri cu care a purtat discuţii, iar contractul ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii.

"Comisia Europeană a încheiat astăzi, 24 august, o serie de discuţii preliminare cu societatea Moderna pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Moderna este cea de-a cincea societate cu care Comisia a încheiat discuţii, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson&Johnson la 13 august, CureVac la 18 august şi semnarea unui angajament prealabil de achiziţie cu AstraZeneca la 14 august. Contractul avut în vedere cu societatea Moderna ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţări europene", a anunţat CE, scrie news.ro.

Citește și: Ludovic Orban îl face praf pe Alexandru Rafila: ‘Niciodată un guvern nu poate să impună aşa ceva’

Comisia estimează că va dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opţiune de a achiziţiona până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19. Comisia continuă discuţiile intensive cu alţi producători de vaccinuri.

"După negocieri intense, Comisia Europeană a încheiat azi discuţiile cu o a cincea companie farmaceutică pentru a le oferi cetăţenilor europeni un acces rapid la un vaccin împotriva coronavirusului. Investim în societăţi care utilizează tehnologii diverse, pentru a ne spori şansele de a dispune de vaccinuri sigure şi eficace. Continuăm discuţiile cu alte societăţi pentru a ne asigura că vaccinurile vor fi disponibile în mod rapid pe piaţă. Investiţiile europene în vaccinurile împotriva coronavirusului vor fi în beneficiul întregii lumi şi ne vor ajuta să învingem acest virus", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și: Video O blondă a umilit un jandarm! L-a lovit și l-a scuipat, după ce a legitimat-o că nu purta mască în magazin

Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfăşoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucţiunile care direcţionează celulele din organism în vederea producerii proteinelor, inclusiv a celor care pot preveni sau combate bolile.

"Rezultatele discuţiilor de astăzi cu societatea Moderna arată că ne respectăm angajamentul de a obţine acces la un vaccin sigur şi eficace. Mă bucur să constat că ne menţinem eforturile în direcţia obiectivului nostru de a dispune de un portofoliu diversificat de vaccinuri, necesar pentru a garanta succesul final şi pentru a ne proteja cetăţenii împotriva coronavirusului", afirmă Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Citește și: Avertisment dur! Doctor: ‘Vor fi și situații în care unii părinți își vor trimite copii la școală chiar cu febră’

Discuţiile preliminare încheiate astăzi sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Discuţiile preliminare încheiate astăzi cu societatea Moderna reprezintă un pas important în vederea încheierii unui angajament prealabil de achiziţie şi, prin urmare, a punerii în aplicare a Strategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020. Această strategie urmăreşte să asigure accesul tuturor cetăţenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace şi la preţuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni. În acest scop şi împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente prealabile de achiziţie cu producători de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preţ, atunci când un vaccin devine disponibil.

Citește și: Document. Un avocat face dovada: ‘Pacienții sunt puși să semneze, deși rezultatul testului nu există’

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume şi nu doar acasă. ”Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acţiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului şi pentru efortul global de redresare”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Citește și: Ludovic Orban, reacția momentului despre plecările din PSD: ‘E o decizie personală. 100 dintre parlamentarii PSD nu se vor mai regăsi pe liste’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.