DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România, groapa de gunoi a Europei

adevarulfinanciar.ro

O afacere ilegală cu ramificații în multe țări europene a fost descoperită la mijlocul lunii iulie de către Garda de Mediu și Vamă. Mai precis, s-a încercat introducerea în țară a aproape 300 de tone de deșeuri ilegale, sub codul de deșeu verde.

Legislația românească permite importurile de deșeuri, dar numai acelea care pot fi reciclate, fiind interzisă importarea de deșeuri care să ajungă, în final, la gropile de gunoi din țară, acestea având oricum capacitatea un pic depășită, anunțase la acea dată ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Din cauza acestor evenimente, ministrul Mediului a alertat Corpul de Control, care a descoperit „importante nereguli” cu privire la sistemul electronic pentru schimbul de date privind transferurile internaționale de deșeuri. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, 24 august, se precizează următoarele:

„În urma unei analize interne, Corpul de Control al Ministrului a constatat importante nereguli cu privire la modul de achiziție, dezvoltare, exploatare precum și la recepția echipamentelor și a programelor informatice proiectului LIFE10/ENV/RO726 ”Stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transferurile de deșeuri” (acronym LIFE = ELSYS).”

Proiectul în cauză a fost în valoare de 1.198.926 euro, 50% din sumă fiind suportată de Comisia Europeană, în vreme ce restul a fost suportat de Ministerul Mediului. Prin proiect, ministerul împreună cu un consultant român cu personalitate juridică, au dezvoltat sistemul ELSYS, ca soluție digitală privind regulamentul de înregistrare a datelor și instrumentarea notificărilor în cazul transferurilor internaționale de deșeuri.

În urma constatărilor Corpului de Control, au fost sesizate instituțiile abilitate, pentru începerea cercetărilor în cauză. Astfel, Corpul de Control a descoperit nereguli importante la un proiect co-finanțat din bani europeni cu doar cinci ani în urmă. Dacă peste toate acestea punem și informația venită de la ministrul Mediului, conform căreia aproximativ 40% din cele 300 de tone de deșeuri descoperite la graniță mergeau la un singur operator, ne putem aștepta în curând la izbucnirea unui nou scandal cu ingrediente devenite deja clasice: bani europeni și sisteme informatice care nu-și fac treaba, ingredientul nou fiind reprezentat de nivelul internațional al afacerii, printre țările de proveniență ale deșeurilor descoperite la graniță numărându-se Austria, Ungaria și Germania. Ministrul Mediului a oferit și explicația pentru care se încearcă introducerea în România a deșeurilor din alte țări:

„În aceste ţări depozitarea la groapă e 80 euro/tona. În România nu avem niciun cost,” a declarat Cristiana Pașca Palmer, anunțând că de la 1 ianuarie 2017 vor fi introduse și la noi astfel de costuri.

Totuși, nu este pentru prima dată când o astfel de promisiune a fost făcută. În luna iulie 2015, ministrul Mediului de la acea vreme, Grațiela Gavrilescu, anunțase că, începând cu 1 ianuarie 2016, se va introduce o taxă de 80 de lei/tonă de deșeuri, sumă care trebuia dublată până la finalul anului. Ordonanța de Urgență care prevedea aceste măsuri a fost ulterior modificată, stabilindu-se introducerea taxei de 80 lei/tonă de la 1 ianuarie 2017, sumă care va crește în 2018 până la 120 lei/tonă.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.