Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România își majorează capitalul deținut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să subscie un număr total de 1.344 de acțiuni

actiuni la purtator

România, prin Ministerul Finanțelor Publice, își va majora capitalul deținut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să subscie un număr total de 1.344 de acțiuni, în cadrul a două majorări de capital, arată un proiect pus în dezbatere publică de minister, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Anunț-bombă după cazul de la Caracal! Polițiștii cer legalizarea prostituției .

Valoarea majorării generale de capital este de 82.273.070 dolari SUA (682 acțiuni cu o valoare unitară de 120.635 dolari SUA), din care 20% capital subscris și vărsat, respectiv 16.454.614 dolari SUA. Astfel, valoarea totală a capitalului subscris și vărsat de România este de 21.246.236,20 dolari SUA.

Subscrierea numărului de acțiuni alocate României prin cele două majorări de capital este favorabilă consolidării poziţiei României în cadrul structurii de acţionariat a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, puterea de vot a României urmând a se menține la 0,31%. În aceste condiţii, ţara noastră îşi va păstra puterea de reprezentare în cadrul Constituentei din care face parte, plasându-se astfel pe cea de-a treia poziţie ca putere de vot.

Citește și: Mega-lovitură! Sute de persoane vor fi concediate

Contribuția României la majorarea capitalului BIRD va contribui implicit la majorarea resurselor pe care instituția le poate aloca pentru acordarea de finanțări țării noastre, în contextul în care volumul total al împrumuturilor contractate de România de la BIRD în perioada 1991 – 2018 se ridică la cca. 14,078 mld. dolari SUA, iar media anuală a împrumuturilor contractate în ultimii 10 ani se cifrează la cca. 500 mil. dolari SUA. Împrumuturile acordate de BIRD sunt competitive şi mai flexibile decât celelalte instrumente alternative de finanțare existente pe piața financiară internațională, din punct de vedere al termenilor şi condițiilor financiare, contribuind astfel la limitarea costurilor și extinderea maturității portofoliului de datorie publică la un cost avantajos şi reprezentând totodată o sursă avantajoasă de finanțare a deficitului bugetului de stat şi a refinanțării datoriei publice guvernamentale.

Participarea la majorarea de capital a BIRD favorizează totodată nivelul sprijinului acordat de România pentru dezvoltare. România și-a consolidat în ultimii ani profilul internațional în cooperarea pentru dezvoltare ca donator emergent dinamic, asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) completând evantaiul instrumentelor de politică externă. În cadrul AOD (raportată de România în 2017 la nivelul de 889,7 milioane RON, reprezentând 0,11% din VNB) o componentă semnificativă o reprezintă asistența de tip multilateral (aprox. 59% din AOD în 2016), iar în cadrul acesteia, cea acordată prin intermediul unei instituții de anvergura GBM oferind garanția unei alocări eficiente a acestor resurse.

Citește și: Rareș Bogdan face un anunț de ultimă oră: ’Informaţiile sunt extrem de grave’

Înfiinţată la 1 iulie 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA), ca instituţie parte a Grupului Băncii Mondiale (GBM), Banca Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) este structurată ca o cooperativă care este deţinută şi funcţionează în beneficiul celor 189 de state membre. România este membră a Băncii Mondiale din anul 1972, iar activitatea Grupului Băncii Mondiale în România s-a reluat în 1991 şi cuprinde atât programe şi proiecte publice, finanţate de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prin împrumuturi acordate direct statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, cât şi proiecte private, fără garanţii de stat, prin sprijinul acordat de către Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) şi Agenţia Multilaterală pentru Garantarea Investiţiilor (MIGA). La această dată capitalul social al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de 205,4 mld. dolari SUA. Capitalul subscris de România se ridică la 828,28 mil. dolari SUA din care capital subscris și vărsat reprezinta 51,17 mil. dolari SUA.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.