Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România importă carne de porc de sute de milioane de euro! Producătorii trag un semnal de alarmă: 'Imaginea sectorului este sumbră'

Agerpres
carne de porc

În 2021, numărul porcilor sacrificaţi în abatoare din producţia internă a fost de 3,2 milioane, faţă de 4,2 milioane în 2016, deşi consumul s-a menţinut la acelaşi nivel, așa că importurile vor creşte semnificativ, a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

„Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Clasificare a Carcaselor, în ultimii şase ani numărul porcilor sacrificaţi a scăzut cu 1 milion şi asta înseamnă im­por­turi mai mari cu 1 mil­ion. Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane. Astfel, ne aşteptăm ca cifra importu­rilor să crească semnifi­cativ, având în vedere că 2021 a fost şi anul cel mai de­zastruos pentru fer­mele comer­ciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane“, a spus Ioan Ladoşi în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În 2020, importurile de carne au ajuns la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc. Mai exact, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

În 2021, peste 20 de ferme comerciale mari au fost afectate de pestă porcină africană şi câteva sute de animale au fost afectate. La începutul lunii ia­nuarie a acestui an, boala evolua în 16 exploataţii comer­ciale şi circa 300.000 de porci erau afec­taţi, arată datele de la Auto­ritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Care este cea mai mare pro­vocare pentru producătorii de carne de porc? „Din păcate, în ultimele opt luni situaţia preţurilor s-a schimbat radical şi din vara anului trecut preţul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producţie al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele. Această creştere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanţ de producţie în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi nu s-a schimbat nimic într-un an“, a explicat Ladoşi.

„Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, înseamnă pierdere constantă.“

Totuşi, el crede că subiectul preţurilor trebuie discutat din două perspective: perspectiva consumatorului final, cel care merge la galantar şi-şi cumpără carnea de porc şi cea a producătorului, care vinde cu acelaşi preţ din 2016 porcul către abatoare. „Noi nu putem influenţa preţul la raft şi este cel pe care îl dictează cererea şi oferta, dar probabil va creşte. Problema pe care şi-o pun şi cei din retail este: care este limita suportabilităţi unor asemenea preţuri?“

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.