Avertisment de la un important antreprenor local: „România importă inflație prin dependența de carne de porc din străinătate”

Autor: Roxana Popa, Redactor

Publicat: 16-10-2025 20:44

Article thumbnail

Sursă foto: Cris-Tim

România importă o mare parte din carnea de porc consumată intern, iar prețurile interne sunt mai ridicate decât cele externe, atrage atenția Radu Timiș Jr., CEO al unuia dintre cele mai mari business-uri din sectorul alimentar din România. Compania pe care o conduce, Cris-Tim, importă carne în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pe an, bani care „ar putea rămâne în economia românească”, mai spune antreprenorul.

România importă inflație prin dependența de carne de porc din străinătate

„Putem calcula cât pierde România prin faptul că doar noi importăm carne de sută de milioane de euro pe an din străinătate. Bani care ar putea rămâne în economie și ar crea locuri de muncă și taxe aici”, a explicat Timiș Jr. în cadrul unui eveniment dedicat capitalului autohton și desfășurat pe 14 octombrie, la Banca Națională a României

El a subliniat că importurile sunt determinate atât de lipsa ofertei interne, cât și de prețurile mai mari ale cărnii produse local: „Cumpărăm carne de afară din două motive – pentru că nu găsim suficientă și pentru că cea românească este mai scumpă.”

Potrivit acestuia, această dependență de importuri amplifică presiunile inflaționiste: „La orice modificare de curs valutar, România importă inflație. Este o problemă existențială pe termen lung.”

Tot el a mai atras atenția că, pe fondul ineficienței autorităților în eradicarea pestei porcine, România continuă să se confruntă cu un deficit structural în producția de carne de porc, în timp ce la carne de vită și pasăre este exportator net. „Problema apare acolo unde există o lipsă de dialog între marii producători, procesatori și statul român. Cum reușim să creăm un dialog pe următorii cinci-zece ani pentru a reduce deficitul comercial?”, a mai spus acesta, subliniind că factorii de decizie ar trebui să includă alimentația în sfera securității naționale. „Din punctul meu de vedere, statul ar trebui să includă alimentația și hrana între obiectivele de securitate națională. Eu asta aș face”, a ținut să spună Timiș Jr. 

Reglementări prea permisive

Antreprenorul critică dur relaxarea regulilor privind creșterea porcilor în gospodării, pe care o consideră una dintre cauzele răspândirii pestei porcine africane.

„În 2023 limita era de cinci porci per gospodărie; acum s-a ajuns la cincisprezece și nu mai există o limită clară. Nu ne putem baza că toți cetățenii respectă măsurile de biosecuritate”, a declarat Timiș Jr.

Acesta a oferit exemplul Spaniei, care a interzis creșterea porcilor în gospodării încă din 1972: „Spania a înțeles că producția de porc industrială poate fi realizată doar în ferme mari, tehnologizate, cu control asupra biosecurității. E aceeași problemă și la noi, cum au avut-o spaniolii acum cincizeci de ani.”

De asemenea, CEO-ul Cris-Tim consideră că este nevoie de o reevaluare a politicilor de gestionare a populației de mistreți, care sunt „vectorul principal al virusului”.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri