Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România în Schengen. Europarlamentar: S-ar putea realiza în 2025

gandul.ro
schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac consideră că „probabil, contextul politic favorabil pentru aderarea României la Spațiul Schengen va fi în 2025”.

Luni, începe Consiliul JAI, unde miniștrii de interne din țările UE trebuiau să se pronunțe, printre altele, cu privire la intrarea României în spațiul Schengen.

Inițial, pe ordinea de zi provizorie prezentată pe 17 noiembrie, figura propunerea de intrare a României și a Bulgariei în spațiul Schengen, care urma să fie discutată pe 5 decembrie.

În documentul final prezentat vineri, pe 1 decembrie, această propunere lipsește.

„După votul umilitor dat anul trecut pe 8 decembrie, toți decidenții - Președinte, liderii PSD și PNL, conducătorii de atunci și de azi ai guvernului - au susținut cu tărie că România va intra sigur în Schengen în 2023.

Iată că se încheie anul cu ultimul Consiliu JAI și observăm că România, cu cei 20 de milioane de cetățeni români, este încă în afara frontierelor UE”, a evidențiat Eugen Tomac pe Facebook.

Liderul PMP susține că statul român a greșit deoarece nu a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și nu a avut o abordare comună cu Bulgaria.

Președintele României, complet absent

De asemenea, europarlamentarul român susține că președintele României nu s-a implicat în acest demers.

„Președintele Iohannis a fost complet absent. Șeful statului avea cel mai eficient instrument cu care putea schimba evoluția acestui dosar de interes major pentru România.

Este membru în Consiliul European, acolo unde trebuia să impună pe ordinea de zi acest subiect. Extinderea spațiului Schengen nu mai este demult un subiect bilateral, ci o problemă europeană”, a adăugat Tomac.

Ca urmare, europarlamentarul estimează că o decizie favorabilă nu poate fi obținută mai devreme de 2025.

„Din păcate, am ratat din nou în acest an intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio șansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare și apoi alegerea unei noi Comisii Europene.

Cel mai probabil, contextul favorabil pentru a obține o decizie politică unanimă se va putea realiza în 2025, pe timpul Președinției poloneze a Uniunii Europene”, a precizat Eugen Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.