Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România intervine în criza din Ucraina: Ce a anunţat ministrul Lazăr Comănescu

lazar comanescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi omologii săi turc şi polonez au subliniat, joi, la Ankara, sprijinul ferm pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în cadrul unei noi runde de dialog a Trilateralei Turcia - România - Polonia, desfăşurată la nivel de miniştri de externe.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis Agerpres, delegaţia turcă a fost condusă de Mevlut Cavuşoglu, iar cea poloneză de Witold Waszczykowski. "În cadrul întâlnirii de la Ankara, discuţiile s-au concentrat asupra situaţiei de securitate regionale şi internaţionale, cu accent asupra evoluţiilor din estul şi din sudul Alianţei, a rezultatelor Summit-ului NATO de la Varşovia şi a relaţiei Turciei cu UE. În mod concret, cei trei înalţi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina, subliniind sprijinul ferm pentru integritatea teritorială şi suveranitatea acesteia", arată MAE.

Cei trei înalţi oficiali au abordat, de asemenea, aspecte privind asistenţa acordată Georgiei şi Republicii Moldova. Potrivit MAE, în ceea ce priveşte vecinătatea sudică, discuţiile s-au axat asupra dezvoltărilor din Siria şi a progreselor înregistrate în combaterea DAESH. "În discuţii au fost salutate deciziile substanţiale adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia, fiind subliniată importanţa deosebită a unităţii şi solidarităţii aliaţilor în gestionarea tuturor ameninţărilor de securitate actuale. A fost evidenţiată necesitatea unei abordări coerente cu privire la întregul flanc estic, fiind accentuată importanţa menţinerii zonei Mării Negre printre priorităţile Alianţei. A fost evocată, în context, nevoia pregătirii corespunzătoare a ministerialelor NATO care vor avea loc în ultima parte a acestui an, în vederea implementării, conform termenelor convenite, a tuturor deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel", se arată în comunicat.

Cei trei miniştri au abordat, totodată, relaţia Turciei cu UE, partea turcă reconfirmând menţinerea obiectivului de aderare. "Miniştrii român şi polonez au exprimat sprijinul ferm pentru continuarea negocierilor şi pentru aderarea Turciei la UE, pe baza îndeplinirii criteriilor stabilite, în beneficiul atât al Turciei, cât şi al Uniunii", menţionează sursa citată. MAE informează că programul reuniunii a inclus şi o primire la preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, precum şi o vizită a clădirii Marii Adunări Naţionale a Turciei, bombardate în timpul loviturii de stat eşuate de la 15 iulie. "Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat în context sprijinul pentru autorităţile legitime ale Turciei, evidenţiind atât consistenţa Parteneriatului Strategic bilateral, cât şi importanţa majoră a Turciei în plan regional, ca aliat în cadrul NATO şi partener cheie al UE", se arată în comunicat. Următoarea reuniune a Trilateralei Turcia - România - Polonia se va desfăşura în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.