Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România: locul I la exporturile din UE de porumb, boabe de soia și semințe de floarea-soarelui, locul al II-lea la vânzările de grâu și de orz

stiripesurse.ro
maize porumb

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru, a reiterat importanța creșterii industriei de prelucrare a alimentelor în România și a criticat modul în care au fost construite politicile publice în sectorul agroalimentar în ultimii ani, în emisiunea Agro Jurnal, la Digi24. „Este de-a dreptul îngrijorător, este o catastrofă modul în care a înțeles România să facă politici publice în sectorul agroalimentar în ultimii trei ani”, a spus oficialul MADR, potrivit fermierinromania.ro.

Deficitul de balanță comercială este estimat la aproximativ două miliarde de euro, în comerțul cu alimente și animale vii, România fiind, astfel, net deficitară pe produsele finite din domeniul agroalimentar.

„Exportăm materie primă, produse fără valoare adăugată, și importăm mâncare. Practic, noi exportăm subvenție”, a afirmat Emil Dumitru. Cu alte cuvinte, fondurile publice de care beneficiază fermierii români, pentru creșterea culturilor agricole, susțin industria de procesare sau de creștere a animalelor din statele către care sunt exportate materiile prime.

România este cel mai mare exportator de porumb, boabe de soia și semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și al doilea furnizor de grâu și de orz în spațiul extracomunitar.

Până în data de 19 ianuarie a.c., România a exportat în țări terțe, de la începutul anului comercial 2019/2020 (1 iulie 2019), peste 3 milioane de tone de grâu, dintr-o producție de aproximativ 10 milioane de tone, potrivit datelor monitorizate de Comisia Europeană. Această cantitate a plasat țara noastră pe locul al doilea în UE, după Franța, care a livrat în spațiul extracomunitar 5,3 milioane tone, dintr-o producție record de aproape 40 de milioane de tone.

Citește și: România mizează pe Brâncuși la Expo Dubai 2020. Ideile inovatoare care ar putea schimba lumea, în competiție

Suntem a doua țară exportatoare de orz, cu livrări de peste 700.000 tone, dintr-o producție estimată la 1,96 milioane tone. Primul furnizor din UE, Franța, a exportat 1,7 milioane tone, dintr-o producție de 13,7 milioane tone.

România a exportat 1,7 milioane tone de porumb în țări din afara Uniunii Europene, dintr-o producție estimată la 16,8 milioane tone, un volum ce o plasează pe locul întâi în UE, la mare distanță de al doilea furnizor, Bulgaria, care a livrat 476.000 tone în țări terțe. Spre comparație, Franța, al treilea exportator din UE, a furnizat aproximativ 52.000 de tone de porumb în perioada raportată (1 iulie 2019 – 19 ianuarie 2020) dintr-o producție de 12,8 milioane tone.

Un procentaj de aproape 87% din exportul de boabe de soia al Uniunii Europene în țări terțe provine din România, care a livrat 127.000 tone, dintr-un total al vânzărilor UE de 145.000 tone.

Vânzările României de semințe de floarea-soarelui acoperă aproape 56% din exporturile totale ale UE, cu 131.300 tone livrate, din total vânzări ale țărilor membre de 236.000 tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.