Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România mediează pentru obținerea unui consens de negociere a taxelor vamale între UE și SUA

Joi, 21 februarie, ora 18:00 ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat Ștefan Radu Oprea și Roberto Azevêdo, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), vor susţine o conferinţă de presă în centrul Infoeuropa din Calea Victoriei 88.

Citește și: Ministrul muncii dă asigurări: 'Nu avem în intenţie să desfiinţăm Pilonul 2 de pensii'

Conferinţa, care are loc în prima zi a reuniunii informale de la Bucureşti a miniştrilor comerţului din UE, are ca temă modernizarea OMC, în contextul negocierii unui consens între statele Uniunii Europene privind un nou acord comercial al UE cu SUA, se arată într-un comunicat de presă.

“Vom discuta mandatele de negociere pentru relaţia SUA- UE. Sunt două mandate în discuţie: evaluarea conformităţii şi negocierea tarifelor industriale. Îmi doresc foarte mult să găsim consensul în cadrul reuniunii de la Bucureşti,” a declarat Ştefan Radu Oprea, gazda reuniunii din Capitală.

Reuniunea are loc, deci, în contextul războiului taxelor dintre Statele Unite şi Europa comunitară. Când SUA a început să facă presiuni pentru introducerea unor taxe vamele pe automobilele europene, Comisia Europeană a ameninţat cu taxarea importurilor unor produse americane în valoare de 23 de miliarde de dolari. Anunţul a condus la suspendarea temporară a măsurii de taxare suplimentară a automobilelor – dar şi la necesitatea negocierii unui nou acord cu SUA, în contextul politicii protecţioniste agresive a guvernului Trump. Comia Euopeană a elaborat un plan, însă pentru ca Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerţ, să poată să demareze negocierea lui cu partea americană, are nevoie să primească undă verde de la la toate statele membre ale UE.

Chiar dacă reuniunea de la Bucureşti este informală şi deci nu are putere decizională, un consens privind mandatul de negociere al Ceciliei Maelstrom în relaţia cu Washington-ul trebuie obţinut urgent, încât la reuniunea oficială din mai a miniştrilor comerţului din UE decizia să fie deja luată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.