Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România-Moldova: SUA spune stop

sua steag

Declarațiile ambasadorului american la Chișinău, James Pettit, au creat o mulțime de reacții. Românii le-au tratat emoțional și au început să îl blameze pe oficialul american. Reacțiile dure la adresa lui Pettit sunt de înțeles dacă ne uităm doar la fraza: „Moldova nu este România, Moldova își are propria istorie și propriile provocări”.

Trecând peste gafa ambasadorului cu privire la trecutul istoric, citind toată declarația acestuia observăm că oficialul american vrea să transmită un mesaj clar cu privire la viitorul Moldovei. Mesajul este pentru atât pentru politicienii moldoveni cât și pentru cei români.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”

Nu cred că ambasadorul a vorbit fără să aibă acordul Departamentului de Stat (Ministerul de Externe al SUA). Dealtfel, până la această oră nu a venit nici o infirmare sau nuanțare din partea SUA. Acest lucru l-ar putea costa funcția. Într-adevăr este pentru prima dată când apare public acest mesaj din partea americanilor cu privire la viitorul Moldovei. Este prima dată când se transmite public poziția americană cu privire la unirea Moldovei cu România. Momentul în care apare acest mesaj este și el unul foarte important: apropierea alegerilor prezidențiale.

content-imageÎn Moldova, tema unirii este exploatată atât de electoratul pro-român, dar mai cu seamă de liderii apropiați Moscovei. Aceștia folosesc vechea marotă „jandarmul român care îl pălmuiește pe țăranul moldovean”, promovând mitul cuceritorului român, cultivând spaima într-un electorat mult mai mare care nu își dorește unirea cu România. De altfel, imediat după declarația lui Pettit, Igor Dodon a salutat poziția acestuia, dar a plusat spunând că „unionismul trebuie interzis prin lege”, întrucât e „în afara și împotriva Constituției”.

Declarațiile ambasadorului american nu trebuie privite emoțional, chiar dacă ne doare sau nu, ele trebuie privite ca un semnal al SUA. Nu este acum momentul pentru proiectul Unirii. Tot contextul geopolitic din zonă, extrem de complicat, situația din Moldova, acolo unde avem doar o minoritate care susține acest proiect, situația din Transnistria, intrările trupelor GOTR (ruse) și simularea unor exerciții de combatere a terorismului pe teritoriul moldovean sunt elemente care fac aproape imposibilă o astfel de discuție, la acest moment.

Moldova trebuie scutită în această perioadă de tensiuni inutile. Alegerile prezidențiale vor descătușa energii foarte mari. Comuniștii apropiați Moscovei trebuie lipsiți de muniție. De aceea, consider că declarațiile făcute de ambasadorul american trebuie privite într-un context mult mai larg, trebuie analizate la rece, lăsând de o parte trăirile emoționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.