Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu a importat produse agricole ucrainene în ultimul semestru

Agerpres
cereale ucraina

România nu a importat în ultimul semestru produse agricole ucrainene, inclusiv grâu, porumb, semințe de rapiță și floarea soarelui, arată datele Autorității Vamale Române.

Comisia nu a mai prelungit după 16 septembrie restricționarea importurilor ucrainene, implementată în mai, după ce industria agricolă din țările vecine s-a opus deschiderii de coridoare pentru produsele agricole ucrainene.

În 2022 România importa de peste 20 de ori mai multe produse agricole ucrainene decât în 2021, însă guvernul a restricționat printr-o ordonanță de urgență astfel de importuri din Ucraina și Republica Moldova.

Conform ordonanței, grâu, porumb, semințe de rapiță și floarea soarelui se pot importa doar cu autorizare, de către operatori economici cu sedii și puncte de lucru în România.

Acei operatori trebuie să activeze în domenii economice specifice, precum producția de uleiuri și grăsimi, de produse de morărit, de furaje, respectiv zootehnie.

Autorizația e eliberată de ministerul agriculturii.

„Deși ordonanța a intrat în vigoare pe 13 octombrie, Autoritatea Vamală Română nu a înregistrat nici o operațiune de import de produse agricole originare din Ucraina din 16 septembrie până pe 13 octombrie sau de atunci până acum”, a anunțat Autoritatea.

Ordonanța e valabilă până pe 31 decembrie 2023.

Ungaria, Polonia și Slovacia au interzis și ele unilateral în septembrie importul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a declarat pentru Euractiv că e îngrijorată din cauza interdicțiilor naționale din Ungaria, Polonia și Slovacia privind importul de cereale din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.