Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu se grăbește să joace partitura occidentală în scandalul angajaților ONU acuzați de terorism

wikimedia.org
mae

Ministerul de Externe român (MAE) a transmis duminică, într-o postare pe platforma X (fost Twitter), că acuzațiile aduse celor 12 angajați ONU, de implicare în acțiunile teroriste ale Hamas, impun „o anchetă amănunțită”, în disonanță față de pozițiile SUA și a altor state europene care au decis deja să suspende finanțarea pentru agenția ONU pentru refugiaţii palestinieni.

”Suntem extrem de îngrijoraţi de acuzaţiile grave de implicare a personalului UNRWA în atacul terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Acestea impun o anchetă rapidă şi amănunţită. Salutăm angajamentul secretarului general pentru o acţiune categorică. Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom acţiona în consecinţă”, este mesajul MAE.

Conform celei mai recente hotărâri de Guvern referitoare la finanţarea UNRWA, sumă aprobată este de 200.000 de euro. Contravaloarea în lei a contribuţiei financiare voluntarese suportă ”din bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2023, capitolul 51.01 "Autorităţi publice şi acţiuni externe", titlul 55 "Alte transferuri"”, conform News.ro.

Decizii fulger

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat vineri că a deschis o anchetă în cazul mai multor angajaţi suspectaţi de implicare în atacurile din 7 octombrie din Israel comise de Hamas şi a precizat că a întrerupt colaborarea cu aceşti membri ai personalului.

"Autorităţile israeliene au furnizat UNRWA informaţii despre presupusa implicare a mai multor angajaţi ai UNRWA în atacurile oribile din Israel de la 7 octombrie", a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

Imediat ce a fost făcut acest anunţ, Statele Unite au anunţat suspendarea tuturor ajutoarelor suplimentare acordate UNRWA, fiind urmate de alte câteva ţări, printre care Italia, Canada, Australia, Regatul Unit, Finlanda şi Germania.

Rugămintea șefului ONU

UNRWA este principala agenţie umanitară din Gaza, peste 2 milioane de persoane depinzând de ea. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut duminică ţărilor care au suspendat finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să "garanteze cel puţin" continuarea operaţiunilor, esenţiale pentru cele două milioane de oameni, informează AFP.

"Deşi le înţeleg îngrijorările - eu însumi am fost îngrozit de aceste acuzaţii - îndemn cu tărie guvernele care şi-au suspendat contribuţiile să garanteze cel puţin continuitatea operaţiunilor UNRWA", a argumentat Antonio Guterres într-un comunicat de presă.

Guterres a insistat că "două milioane de civili din Gaza depind de ajutorul critic al UNRWA pentru supravieţuirea lor zilnică, dar finanţarea actuală nu va permite UNRWA să răspundă tuturor nevoilor în februarie".

Israelul a mulţumit ţărilor care au suspendat finanţările către UNRWA şi a cerut ca mai multe state să se alăture acestei măsuri împotriva agenţiei, pe care o acuză că este un "refugiu al teroriştilor", în timp ce Hamas a negat categoric că personalul umanitar UNRWA colaborează cu gruparea islamistă palestiniană în cadrul unor acţiuni cu caracter militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.