Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România olimpică: scandal pe fonduri, acuzații de plagiat și decepții pe bandă rulantă

olimpiada

Fără doar și poate, așteptările de la această olimpiadă ne-au fost spulberate de realitate. Totuși, dacă suntem corecți, dezastrul se anunța cu mult înainte de începerea olimpiadei. În turneele și competițiile de calificări, prestația României a fost în aceeași notă, fapt ce a dus la plecarea către Rio a României cu cel mai redus lot din 1989 până azi, numărând 97 de sportivi.

Pentru comparație, merită precizate performanțele României la Jocurile Olimpice în ultimii 24 de ani. Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului și Sportului, la Jocurile Olimpice din 1992 cei 172 de sportivi au obținut 18 medalii, în 1996 - 168 de sportivi și 20 de medalii, în 2000 - 156 de sportivi și 26 de medalii, în 2004 - 184 de sportivi și 19 medalii, în 2008 - 104 sportivi și 8 medalii. La precedenta ediție, delegația României a avut 105 sportivi care au obținut 2 medalii de aur, 5 de argint și 2 de bronz.

Din punct de vedere al alocării de fonduri, această ediție a Jocurilor Olimpice ne crea premisa de a aștepta rezultate pozitive. În anul 2000, Federațiile Sportive au beneficiat de fonduri în valoare de 31 milioane lei. În 2004, fondurile Federațiilor au crescut până la 96 de milioane de lei, în 2008, federațiile au avut un buget total de 129 milioane lei, pentru ca în 2012 să fie disponibile 118 milioane lei. În acest an, fondurile au ajuns la cel mai ridicat începând cu anul 1989, Federațiile Sportive beneficiind de 164 milioane lei. Practic, cel mai redus lot olimpic de după Revoluție a beneficiat de cei mai mulți bani.

În acest an, cea mai mare surpriză din calificări ne-a oferit-o lotul de gimnastică, incapabil să se califice la Rio. Astfel, ne-am mulțumit doar cu Ponor, care avea să rateze ulterior accederea în finala de la sol, dar calificându-se în cea de la bârnă.

A început olimpiada de la Rio iar jurnaliștii de acolo par obosiți în a transmite aproape numai vești proaste. Campion olimpic în 2012, Alin Moldoveanu a ratat calificarea în finala probei de pușcă aer comprimat 10 metri, terminând calificările doar pe locul 19.  Medaliată cu argint la Londra, judoka Corina Căprioriu a terminat doar pe locul 4 în acest an. După ce Halep a refuzat participarea la Jocurile Olimpice, Monica Niculescu s-a retras și ea marți, acuzând dureri la spate. Echipa de handbal feminin a României are un palmares negativ la aceste Jocuri Olimpice, cu două înfrângeri rușinoase, împotriva Angolei și a Braziliei.

Pentru că necazul nu vine niciodată singur, Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român este acuzat de plagiat. Mai exact, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație îl acuză pe fostul rugbist că a plagiat în proporție de 99% două articole și cartea „Sportul și Armata”.

Peste toate acestea, ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, anunță că e nevoie de modificări legislative care să revigoreze sportul. Eu îndrăznesc să spun că aceste rezultate oglindesc politica națională în domeniul sportului din ultimii 26 de ani. Sponsorizări care nu ajung în infrastructură și sportivi, o întreagă industrie a mafiei la care au contribuit antrenori, arbitri și nu în ultimul rând, părinții dornici să închidă ochii, pentru protejarea carierelor celor mici. Terenuri de fotbal în pantă, săli polivalente pe hârtie. Și nu în ultimul rând, cel mai bine și unitar ne caracterizează moda de a obține scutire de la medicul de familie, pentru ca cel mic să nu fie „chinuit” la ora de sport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.