Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, printre țările din UE care au înregistrat cele mai mari prețuri, la produsele care ies pe porțile fabricilor

purem.com
industrie auto germania Eberspächer

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat în decembrie cu 26,2% în zona euro şi în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2020, iar Irlanda, Danemarca şi România sunt statele membre UE în care s-au înregistrat cele mai creşteri, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), Agerpres reports.

În 2021, comparativ cu 2020, preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 12,2% în zona euro şi în Uniunea Europeană.

În decembrie, comparativ cu perioada similară din 2020, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE, cel mai semnificativ avans fiind în Irlanda (99,2%), Danemarca (58,9%) şi România (42,3%).

În UE, preţurile producţiei industriale s-au majorat în decembrie 2021, faţă de decembrie 2020, cu 71,9% în sectorul energiei, cu 18,9% pentru bunuri intermediare, cu 5,3% pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi cu 4,7% pentru bunuri de capital.

Datele Eurostat arată că în decembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au urcat cu 2,9% în zona euro şi în Uniunea Europeană.

În noiembrie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,8% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă.

În UE, preţurile producţiei industriale s-au majorat în decembrie 2021, raportat la luna precedentă, cu 6,9% în sectorul energiei, cu 0,7% pentru bunuri intermediare, cu 0,2% pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi cu 0,3% pentru bunuri de capital.

Cele mai mari creşteri lunare ale preţurilor producţiei industriale au fost înregistrate în Irlanda (13,3%), Estonia (12,7%) şi Grecia (8%), singura scădere fiind în Cehia (minus 0,1%). România a raportat în decembrie o creştere lunară de 3,1% a preţurilor producţiei industriale, după un avans de 7,3% în noiembrie.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.