Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România reacționează cu ÎNTÂRZIERE la declarațiile REVOLTĂTOARE ale vicepremierului Italiei, Matteo Salvini: 'Este inacceptabilă orice asociere'

MAE

MAE a reacționat, joi, la declarațiile vicepremierului italian, Matteo Salvini, care a acuzat România şi Bulgaria că trimit "sclavi" în Europa occidentală, susținând că este inacceptabilă orice asociere între cetățenii unei ţări şi un fenomen infracţional, scrie Mediafax.

”MAE consideră inacceptabilă orice asociere între cetățenii unei ţări şi un fenomen infracţional, orice manifestare care poate genera fenomene de ură rasială sau xenofobie. Situația cetățenilor care comit infracțiuni trebuie abordată fără stereotipii şi, în nici un caz, pe baze etnice sau nerespectând principiului nediscriminării. Legea trebuie să se aplice, în mod egal şi ferm, indiferent de cetăţenie sau de etnie. Ca stat membru al UE, România manifestă o intensă preocupare și acționează pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, indiferent sub ce formă se manifestă: cerşetorie, exploatare sexuală, exploatare prin muncă etc”, se arată într-un răspuns al MAE la o solicitare MEDIAFAX.

Potrivit MAE, România îşi asumă responsabilităţile care îi revin în ceea ce priveşte modul în care proprii cetăţeni se comportă în străinătate, aliniindu-se standardelor internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane, fiind parte la principalele instrumente internaționale în materie.

”În ceea ce priveşte numărul mare de cetăţeni români care se află pe teritoriul Italiei sau al oricărei alte ţări, România colaborează strâns cu autorităţile din statele gazdă pentru gestionarea şi prevenirea problemelor ce derivă din acest fenomen şi este gata să intensifice această colaborare. De asemenea, cu privire la cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, în prezent, România dispune de o reţea de ataşaţi de afaceri interne sau ofiţeri de legătură în majoritatea statelor europene, în special în zonele în care se regăsesc comunităţi importante de cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe menţine o strânsă colaborare cu atașații de interne, implicarea directă a acestora a devenit tot mai necesară în procesul de prevenire şi combatere a traficului de persoane, în special în zonele în care se regăsesc comunităţi importante de cetăţeni români”, se mai arată în răspunsul MAE.

Citește și: Venezuela bate toate RECORDURILE: Inflația se apropie de 100.000% și poate depăși 1.000.000%

Potrivit documentului citat, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au inițiat o serie de demersuri în colaborare cu alte instituții (Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne) în scopul prevenirii situațiilor de exploatare a cetățenilor români, prin lansarea și susținerea pe diverse căi de comunicare a unor campanii de informare publică având ca obiectiv conștientizarea riscurilor muncii ilegale și ale traficului de persoane sub forma exploatării prin muncă.

”De asemenea, reprezentanții misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare române au organizat (ambasadorul României în Italia, consulii, atașații de muncă și afaceri interne) numeroase deplasări în regiunile de risc sau unde au fost semnalate și identificate cazuri de trafic de persoane cu victime de cetățenie română, pentru demersuri de asistență consulară și pentru stabilirea unei cooperări eficiente cu autoritățile locale”, încheie MAE.

Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, ministru de Interne şi liderul formaţiunii radicale Liga Nordului, a acuzat România şi Bulgaria că trimit "sclavi" în Europa occidentală, cerând măsuri pentru limitarea traficului de persoane şi cazurilor de exploatare.

Două accidente rutiere produse în sudul Italiei în urma cărora au murit 16 imigranţi extracomunitari care lucrau ca sezonieri au generat o dezbatere politică amplă privind exploatarea muncitorilor străini.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a cerut măsuri dure pentru limitarea imigraţiei, a traficului de persoane şi a formelor de sclavie. "Există o lege privind exploatarea persoanelor care trebuie actualizată pentru a le permite angajaţilor din agricultură să lucreze legal. Dar legea nu rezolvă problema, trebuie aplicată, iar fermierii trebuie să fie în situaţia de a putea respecta legea", a afirmat Matteo Salvini.

"Vom încerca să aplicăm măsuri de constrângere şi pentru legalitatea transporturilor; în ultima perioadă au fost sechestrate 300 de mijloace de transport, autoutilitare cu numere de înmatriculare bulgare şi fără asigurare. Există şi un import de sclavi din ţări comunitare: România şi Bulgaria. Le voi scrie colegilor mei din aceste ţări pentru că, dat fiind că fac parte din Uniunea Europeană, trebuie să ia la rândul lor măsuri pentru controlul mijloacelor de transport şi persoanelor. Obiectivul este o gestionare transparentă a transporturilor, aş spune chiar un sistem public de transporturi, pentru a opri afacerile grupurilor de crimă organizată", a subliniat Matteo Salvini, potrivit publicaţiei Il Messaggero şi site-ului TGcom24.Mediaset.it.

Două accidente rutiere grave au avut loc în urmă cu câteva zile în sudul Italiei. Sâmbătă, patru imigranţi nord-africani au murit în zona Ascoli Satriano / Castelluccio dei Sauri după ce microbuzul în care se aflau s-a lovit cu un TIR. Într-un alt accident, produs luni, 12 imigranţi africani au murit după ce micrubuzul cu care erau transportaţi, înmatriculat în Bulgaria, s-a lovit cu un autocamion în localitatea Ripalta, situată în provincia Foggia (regiunea Puglia).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.