Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România reciclează! Peste un milion de kilograme de deşeuri provenite de la echipamente electrice şi electronice au fost colectate în ultimii 5 ani

Ministerul Mediului
reciclare

Peste un milion de kilograme de deşeuri provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE) au fost colectate în România, din 2018 şi până în prezent, prin campania naţională "România Reciclează", conform datelor organizatorului iniţiativei, Asociaţia Environ.

Începând din 14 septembrie 2023, a demarat cea de-a opta ediţii a acestei campanii, ce se va desfăşura, într-o primă etapă, în localităţi din cinci judeţe: Berceni (Prahova), Râmnicu Vâlcea, Lungeşti, Brezoi (Vâlcea), Drăgăneşti de Vede (Teleorman), Crivăţ (Călăraşi) şi Bălan (Harghita).

Astfel, locuitorii din comunele şi oraşele participante pot solicita gratuit ridicarea deşeurilor de la domiciliu prin apel telefonic la 031.827.0000. În acelaşi timp, în unele localităţi, primăriile organizează şi puncte fixe de predare a deşeurilor.

Potrivit sursei citate, prin campania "România Reciclează" s-a reuşit colectarea a peste un milion de kilograme de deşeuri de electrice şi electronice în cadrul a mai mult de 450 de acţiuni de colectare, care s-au desfăşurat în aproximativ 150 de localităţi din întreaga ţară. Cele mai multe deşeuri DEEE colectate şi reciclate prin acest program au fost: televizoare şi monitoare (16.000 de bucăţi), echipamente IT (aproape 6.000), frigidere (peste 2.100 de unităţi) şi maşini de spălat (1.500).

Specialiştii Environ subliniază faptul că, prin reciclarea corectă a deşeurilor electrice, se recuperează o serie de materii prime secundare care pot fi folosite la fabricarea altor produse - fier, aluminiu, cupru, plastic, sticlă, dar şi metale, precum aurul, argintul, platina. Aceştia menţionează că aproximativ 80 - 85% dintr-un deşeu electric poate fi recuperat şi reciclat.

"Am lansat Programul România Reciclează având două obiective: să promovăm informarea corectă a populaţiei cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor electrice, în vederea reciclării acestora, şi să consolidăm parteneriatele cu autorităţile publice locale pentru a construi împreună un sistem funcţional de colectare a acestor tipuri de deşeuri periculoase. Noi credem că reciclarea trebuie să fie un obicei sănătos, izvorât din convingere, şi nu un gest condiţionat de recompense. Totuşi, pentru că oamenii au nevoie de încurajare şi recompense imediate până vor deveni conştienţi de impactul pozitiv al acţiunilor responsabile, vom premia persoane din comunităţile cele mai responsabile", susţine Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ.

Conform legislaţiei în vigoare (OUG nr. 5/2015), în momentul în care cumperi un produs nou electrocasnic de mari dimensiuni, de exemplu un frigider sau o maşină de spălat, poţi solicita comerciantului ridicarea gratuită de acasă a produsului vechi. Opţiunea este valabilă atât la achiziţionarea directă din magazine, cât şi la comanda online.

În privinţa deşeurilor electrice de mici dimensiuni, acestea pot fi predate gratuit în magazin, toţi distribuitorii cu spaţii de vânzare de minim 400 mp având obligaţia de a organiza puncte de colectare, fără a condiţiona clientul de achiziţionarea unui produs.

Campania "România Reciclează" se derulează în fiecare an, începând din 2018, în colaborare cu reprezentanţii a peste 150 de autorităţi locale.

Lista localităţilor este deschisă, iar primăriile îşi pot exprima interesul de a se înscrie în campanie şi de a organiza acţiuni de colectare oricând în perioada 1 septembrie - 30 octombrie 2023.

Asociaţia Environ este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2007, ce are ca obiectiv preluarea responsabilităţii producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice prin colectarea şi reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viaţă. Din 2014, asociaţia este membru WEEE Forum, organizaţia pan-europeană care reuneşte 40 de sisteme de transfer responsabilitate, fapt ce reprezintă o oportunitate de a fi la curent cu politicile la nivel european, precum şi cu exemple de bune practici din alte state-membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.