Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România redevine grânarul Europei: cel mai mare exportator din Est și din Uniunea Europeană

Fabricat in Romania
grau criza alimentara

România a exportat 4 milioane de tone de grâu din recolta din anul agricol 2021, adică peste 35%, până la finalul lunii decembrie a anului trecut, iar astfel s-a clasat pe primul loc în topul exportatorilor de grâu din zona Mării Negre – Rusia, Ucraina, România – şi din UE.

„Noi suntem o ţară eminamente agrară, care exportă, pentru că are surplus. Din 11,3 milioane de tone de grâu, noi folosim intern circa 3,3 milioane de tone. Ce să facem cu restul? Îl exportăm. Până la sfârşitul lunii decembrie, România exportase 4 milioane de tone de grâu şi România se plasa pe primul loc în ceea ce priveşte vânzările prin GASC în bazinul Mării Negre. Cu alte cuvinte, România conduce în acest moment clasamentul cu 1,62 milioane de tone vândute în Egipt şi este pentru prima oară când conducem haita – Rusia, Ucraina, România – în această destinaţie. Ne ajută că suntem pe primul loc, pentru că arătăm că suntem o forţă şi trebuie să înţelegem că poziţia geostrategică a României reprezintă ceva”, a spus analistul expert în comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români Cezar Gheorgheîn cadrul emisiunii ZF Agropower, informează Mediafax.

Anul trecut, România a avut o producţie record de cereale, de circa 34 milioane de tone, conform datelor publice, şi mai mult decât atât a avut preţuri istorice pentru comercializarea cerealelor. Astfel, exporturile au crescut şi România a avut aproape o treime din exporturile de grâu ale UE, urmată la mică distanţă de Franţa, care a vândut puţin peste 3 milioane până la finalul anului 2021, conform datelor Comisiei Europene. „Suntem pe primul loc la vânzările Uniunii Europene de grâu, pentru că la ora aceasta cu cele 4 milioane de tone exportate am depăşit şi Franţa, care a avut de suferit din cauza faptului că, deşi a avut peste 35 de milioane de tone grâu, din cauza ploilor, calitatea a scăzut şi au avut cam 30% grâu de panificaţie şi 70% grâu de furaj”, a explicat Cezar Gheorghe. Este cea mai bună performanţă a ultimilor ani a României şi există premise să se depăşească exporturile anilor agricoli 2018-2019 şi 2019-2020, în care România a raportat producţii record de grâu, de 10,1 şi respectiv 10,3 milioane de tone, potrivit datelor de la INS.

De asemenea, în bazinul Mării Negre, Cezar Gheorghe subliniază că România a avut un avantaj datorită faptului că Rusia a decis impunerea unor taxe şi exportul de cereale, inclusiv grâu, a scăzut, pentru că autorităţile şi-au dorit să păstreze grâul în ţară.

„România a devenit importantă, foarte vizibilă şi evocată în toate rapoartele caselor de analiză. E adevărat, încercăm şi noi să punem România pe hartă, pentru că are o putere pe care alţii nu o au. Porturile ruseşti şi ucraineene nu se apropie de potenţialul portului Constanţa. Noi avem printre cele mai moderne terminale din Europa şi cel mai rapid terminal din Europa (Comvex – n.red.), care poate încărca efectiv o navă de 60.000 de tone în mai puţin de 24 de ore, iar acest lucru contează”, a mai spus Cezar Gheorghe. El a adăugat că fermierii trebuie să înţeleagă că trebuie să facă performanţă, pentru că numai aşa vine profitul şi trebuie să se alinieze în clustere de 3-5 persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.