Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România salută acordul istoric dintre Israel și Liban

mae.ro
Bogdan Aurescu

România salută progresele recente înregistrate în negocierile pentru un acord de frontieră maritimă de către Israel și Liban. „O încheiere rapidă a acestui acord ar putea aduce stabilitate și prosperitate economică întregii regiuni și nu numai”, transmite MAE.

„România salută progresele recente înregistrate în negocierile pentru un acord de frontieră maritimă de către Israel și Liban, bazat pe eforturi importante de mediere ale Statelor Unite ale Americii. O încheiere rapidă a acestui acord ar putea aduce stabilitate și prosperitate economică întregii regiuni și nu numai”, transmite MAE pe Twitter.

Israelul și Libanul au ajuns la un acord istoric privind frontiera maritimă care rezolvă o dispută de ani de zile și care deschide calea explorării de gaze naturale în Marea Mediterană. Acordul a fost anunțat marți de liderii din Israel și Liban.

„Versiunea finală a ofertei este satisfăcătoare pentru Liban și răspunde cererilor sale și a păstrat drepturile Libanului asupra acestei bogății naturale", a declarat președintele Libanului, Michel Aoun, într-o declarație la câteva ore după ce a primit oferta finală a Israelului prin intermediul mediatorului american Amos Hochstein.

Aoun a mai spus că speră ca acordul să fie aplicat „cât mai curând posibil".

„Aceasta este o realizare istorică care va consolida securitatea Israelului, va injecta miliarde în economia israeliană și va asigura stabilitatea frontierei noastre nordice", a declarat și premierul israelian Yair Lapid.

Proiectul de acord respectă toate principiile de securitate și economice stabilite de Israel, a adăugat Lapid. Premierul israelian va convoca miercuri cabinetul de securitate și o ședință specială a guvernului.

Zona disputată include câmpul de petrol și gaze Karish și o regiune cunoscută sub numele de prospectul Qanaa. Israelul a declarat că va începe rapid să extragă petrol și gaze din Karish și să le exporte în Europa.

Marți, ministrul libanez al Energiei, Walid Fayyad, a declarat că firma energetică franceză Total, care deține contractul de explorare a apelor libaneze, va începe să lucreze „imediat" la prospectul Qanaa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.