DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România se implică într-un proiect grandios, de 41,5 miliarde de dolari

transgaz

În ședința de miercuri, 17 iulie a Executivului, va fi aprobat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Energiei și compania Transgaz din partea României și Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, privind potențialul de cooperare în utilizarea infrastructurii de transport al gazelor oferită de interconectorul RO-BG și conducta BRUA în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze în Balcani și Europa Centrală, potrivit money.ro.

România este un susținător activ al proiectului Coridorului Sudic de gaze și al planurilor sale de extindere, fapt demonstrat și prin implicarea sa în implementarea Coridorului Vertical, proiect de importanță deosebită care va lega sistemele de transport gaze naturale din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria și care ar putea prelua potențialele volume de gaze disponibile prin intermediul Coridorul Sudic.

Gazoductul BRUA, componentă importantă a Coridorului Vertical, implementat pe teritoriul României prin intermediul companiei Transgaz, va contribui la asigurarea unui grad adecvat de interconectare cu țările vecine, va crea o nouă rută de transport gaze naturale la nivel regional, va asigura transportul gazelor naturale din diferite surse de aprovizionare, inclusiv infrastructura necesară pentru preluarea și transportul potențialelor volume de gaze din zona Mării Negre. Implementarea proiectului BRUA va avea drept rezultat asigurarea posibilității fizice de curgere bidirecțională permanentă pentru interconectările cu Bulgaria și cu Ungaria, asigurându-se după finalizarea Fazei II, o capacitate de transport spre Ungaria de 4,4 miliarde Smc/an, respectiv de 1,5 miliarde Smc/an spre Bulgaria.

Citește și: Calitate şi inovaţie în domeniul construcţiilor marca Retter

Anul trecut, la prima participare a țării noastre la reuniunea ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, România a subliniat angajamentul de a se implica în mod concret în dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, prin adăugarea de noi elemente de infrastructură care să crească interconectivitatea energetică dintre CSG și Europa de Est și Centrală, cum este Interconectorul Giurgiu–Ruse dintre România și Bulgaria și proiectul BRUA. Interconectorul dintre România și Bulgaria, precum și proiectul BRUA au o relevanță deosebită la nivel regional, asigurând posibilitatea integrării surselor de gaze naturale din bazinul Caspic, Mediteraneean, din zona Orientului Mijlociu sau a Asiei Centrale, cu piețele din centrul și vestul Europei.

Reuniunea ministerială din acest an a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze a avut loc la Baku, Republica Azerbaidjan, în data de 20 februarie 2019. România a transmis și cu acest prilej mesajul clar de sprijin constant și activ pentru implementarea Coridorului Sudic de gaze, precum și interesul României de a se implica în extinderea acestui proiect important de infrastructură energetică, către Balcani și Europa Centrală. Astfel, în continuarea demersurilor de anul trecut, România a propus Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze evaluarea interesului de semnare a unui Memorandum de Înțelegere pentru analizarea oportunităților de utilizare a infrastructurii de transport oferită de Interconectorul RO-BG și gazoductul BRUA, în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze. Este o inițiativă care are potențialul de a avea un impact pozitiv pentru multe țări din regiune, de a spori securitatea energetică regională, de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu energie și de a reduce vulnerabilitățile energetice. România consideră că această inițiativă este în armonie cu interesele extinderii infrastructurii Coridorului Sudic în Balcani și Europa Centrală și poate asigura o infrastructură de transport sigură și eficientă.

Propunerea României a fost apreciată și în cadrul întâlnirii bilaterale cu ministru azer al energiei Parviz Shahbazov organizată în marja lucrărilor reuniunii Coridorului Sudic, ca “fiind una foarte bună, cu potențial semnificativ pentru extinderea proiectului Coridorului Sudic de gaze”.

Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere poate deschide perspective noi în vederea valorizării și maximizării potențialului gazoductului BRUA, dar și a potențialului energetic al României, precum și a rolului strategic, de jucător important, pe care țara noastră îl poate avea în ecuația securității energetice regionale.

Coridorul Sudic de Gaz, în valoare de 41,5 miliarde de dolari, este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru UE. Acesta prevede transportul gazelor din regiunea caspică spre țările europene prin Georgia și Turcia.

În etapa inițială, gazul ce urmează să fie produs în cadrul etapei a 2-a de dezvoltare a câmpului Shah Deniz din Azerbaidjan este considerat ca sursă principală pentru proiectele Coridorului Sudic de Gaze. Alte surse se pot conecta, de asemenea, la acest proiect într-o etapă ulterioară.

În cadrul celei de-a doua etape a dezvoltării câmpului Shah Deniz, gazele vor fi exportate în Turcia și pe piețele europene prin extinderea conductei Caucazului de Sud și prin construirea conductelor de gaze naturale Trans Anatolian și a conductelor Trans-Adriatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.