DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România sprijină investitorii străini în detrimentul companiilor locale Cazul Kärcher – Electroargeș

Electroargeș
Electroargeș

Deși trendul global al investițiilor a fost afectat grav de pandemia COVID-19, considerându-se că nu este cea mai bună opțiune sprijinirea investitorilor străini în detrimentul firmelor locale, pentru a nu crea dependență de producătorii și capitalul extern, România nu s-a situat în acest trend și a atras în continuare investiții străine directe în creștere.

În anul 2021, cifrele[1] arată că investițiile străine directe au crescut cu 320% în primele cinci luni din 2021, față de perioada similară din 2020. De asemenea, conform unui studiu publicat de EY Romania[2] 66% dintre investitori plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România în următoarele 12 luni (peste media europeană de 41%), față de doar 27% în 2020.

Mai mult, analiza arăta că Guvernul din România a anulat o măsură de sprijin ce presupunea granturi nerambursabile în valoare de până la 200.000 de euro pentru companiile locale, lansând în schimb prin intermediul Ministerului de Finanțe, în dezbatere publică, o nouă schemă de ajutoare de stat pentru investiții de peste 500 mil. lei vizând atragerea a 15 proiecte de mari dimensiuni (companii străine).

Cazul Kärcher – Electroargeș este un exemplu al stimulării investițiilor de către statul român în favoarea companiilor străine și în detrimentul celor locale

După ce timp de mai mult de 18 ani Electroargeș a produs electrocasnice aproape exclusiv pentru grupul german Kärcher, aceștia din urmă mută întreaga producție în propriile unități, construite prin ajutoarele de stat. Ca efect, Electroargeș este eliminată din activitatea de producție a aspiratoarelor și este nevoită să renunțe la 500 de angajați.

Electroargeș își începe activitatea în 1973 cu producția de electrocasnice, iar din 2002 începe colaborarea cu grupul Kärcher, societate pentru care începe să producă electrocasnice aproape exclusiv. Parteneriatul continuă în aceiași termeni până în 2016, când Kärcher relocă o parte din producția realizată la Electroargeș la propria unitate de producție, construită cu ajutor de stat, aflată chiar în spatele unității Electroargeș. Pentru acea investiție, Kärcher a accesat prin intermediul subsidiarei CER CLEANING EQUIPMENT SRL un ajutor de stat de 7,18 milioane de euro[3].

În 2017, Kärcher cumpără o nouă locație, tot în vecinătatea directă a Electroargeș unde își dezvoltă o nouă unitate de producție, tot prin ajutor de stat (în valoare de 7,65 milioane de euro[4]), inaugurată în octombrie 2021.

Decizia Karcher de a transfera întreaga producție în unitățile sale încalcă condițiile prin care au dobândit ajutorul de stat

Prin intermediul ajutorului de stat, Kärcher a afectat activitatea Electroargeș, deschizând două noi unități de producție la care să fie transferată întreaga producție, inclusiv producția aspiratoarelor de la Electroargeș. Aceasta este o încălcare a condițiilor impuse de H.G. nr. 807/2014 pentru accesarea ajutorului de stat, întrucât una dintre aceste condiții era de a nu se reloca producția, de a nu se închide activități ca urmare a accesării ajutorului de stat, și de a nu fi afectat astfel mediul concurențial.

Mulțumită ajutoarelor de stat și construirii celor două unități de producție, Kärcher a anunțat că va încheia 2021 cu afaceri de 110 mil. euro, iar în 2022 businessul va urca la 170 mil. euro. Astfel, afacerile se vor fi mai mult decât dublat în doar doi ani.

 


[1] https://www.bnro.ro/page.aspx?prid=19876

[2] https://www.ey.com/ro_ro/news/2021/6/studiu-de-atractivitate-ey-romania--investitorii-revin-in-2021--

https://assets.ey.com/content/dam/ey-sites/ey-com/ro_ro/news/2021/ey_attractiveness_survey_ro.pdf

[3] https://mfinante.gov.ro/documents/35673/220752/stadiu_hg_nr_807_2014_30062021.pdf

[4] Idem – pozitia 2

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.