Singurul EXIT-POLL din România, ora 21.00. Au mai rămas 0 zile 10 ore 22 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România, stat poliţienesc: SRI bate categoric FBI la numărul de interceptări

F. P.

Raportul de activitate al SRI pe anul 2014 a scos la iveală faptul că România a devenit un stat poliţienesc ce se îndepărtează de standardele democratice. Primul exemplu este dat de faptul că în România, cu o populaţie de 16 ori mai mică că Statele Unite, SRI ascultă pe "securitate naţională" de 2 ori mai multe telefoane că FBI, arată o analiză realizată de Romanian Community Coalition.

În 2014, SRI a făcut 2.469 de interceptări pe securitate naţională la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, în timp ce FBI a făcut 1.416 interceptări pe o lege similară, la o populaţie de 319 milioane.

Datele furnizate de rapoartele SRI arată că în ultimii 10 ani totalul interceptărilor făcut de SRI a crescut cu 700%. Luând în calcul atât interceptările pe securitate naţională, cât şi cele cerute de DNA, parchete şi alte instituţii, de la 6.370 de interceptări, în 2005, s-a ajuns, în 2014, la 44.759 interceptări.

Numărul de interceptări făcute de SRI pe "securitate naţională" sunt făcute în baza Legii 51/1991 şi au că obiect infracţiuni ce intră în categoria spionaj, trădare, ameninţări teroriste. Pe perioada 2005-2013, numărul interceptărilor pe "securitate naţională" făcut de SRI a crescut cu 265%.

Pentru a înţelege evoluţia acestor interceptări pe "securitate naţională" făcute de SRI e binevenită o comparaţie cu numărul de interceptări similare făcut de FBI în SUA.

Interceptările legate de spionaj şi terorism sunt făcute de FBI în baza legii Foreign Intelligence Surveillance Act (FIŞA), dată în 1978. Aceeaşi lege prevede că Departamentul de Justiţie al SUA trebuie să dea anual un raport în faţă Congresului unde să relateze câte cereri de interceptare s-au făcut în baza acestei legi.

În tabelul de mai jos se poate vedea evoluţia interceptaţilor făcute de FBI în ultimii 10 ani, comparat cu numărul de interceptări făcut pe securitate naţională de SRI pe aceeaşi perioada.

 

content-image

O simplă comparaţie a numerelor arată că SRI interceptează de două ori mai mult decât FBI, în contextual în care România nu este nici pe departe expusă la risc de spionaj şi atac terorist cum este SUA, iar populaţia este de 16 ori mai mică decât Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.