Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a sprijinit plângerea Ucrainei împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

stiri.md
romania ucraina

Rusia trebuie să răspundă pentru crime împotriva Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-o declarație a grupului de țări publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, semnată inclusiv de România.

"Reiterăm sprijinul nostru pentru plângerea pe care Ucraina a depus-o la Curtea Internațională de Justiție în conformitate cu Convenția ONU din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, pe care Ucraina încearcă să o stabilească că Rusia nu are dreptul de a desfășura operațiuni militare în Ucraina pe baza acuzațiilor sale nefondate de genocid", se arată în declarație, relatează Ukrinform.

Semnatarii subliniază importanța acestui proces și solicită Rusiei să înceteze imediat ostilitățile din Ucraina, astfel cum a dispus Curtea de Justiție a UE în decizia sa privind măsurile preventive din 16 martie 2022. Deciziile Curții sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru părți, astfel încât, în cazul în care Rusia nu se conformează, ar fi o altă încălcare a obligațiilor care îi revin în temeiul dreptului internațional, se arată în scrisoare.

Reprezentanții statelor care au semnat documentul confirmă eforturile Ucrainei de a asigura respectarea dreptului internațional și punerea în aplicare de către curte a rolului său fundamental de promovare a soluționării pașnice a litigiilor.

Convenția privind genocidul consacră obligația de a preveni astfel de crime și de a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției. Este în interesul părților contractante și al comunității internaționale în ansamblu să se prevină abuzul de convenție. Astfel, semnatarii care sunt părți la Convenția genocidului intenționează să adere la această procedură.

Având în vedere aspectele ridicate în prezenta cauză și având în vedere consecințele profunde ale hotărârii pronunțate de Curte, este important ca părțile contractante la convenție să poată explica Curții Internaționale interpretarea lor cu privire la unele dintre dispozițiile sale esențiale, se arată în scrisoare.

"Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acțiunile sale. În acest sens, considerăm că încălcarea de către Rusia a dreptului internațional implică responsabilitatea internațională a țării, iar pierderile suferite de Ucraina ca urmare a încălcării dreptului internațional de către Rusia ar trebui să fie imediat compensate, în conformitate cu principiul responsabilității statului din partea Rusiei în totalitate", se arată în document.

Peste 40 de țări și UE au solicitat comunității internaționale să exploreze toate modalitățile de a ajuta Ucraina în această privință.

La 1 iulie ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina a depus un memorandum la Curtea Internațională de Justiție din cauza achitării de către Rusia a agresiunii militare cu acuzații nefondate de "genocid" din partea Ucrainei.

  • Lista Guvernelor care au semnat declarația: Albania, Andorra, Australia, Belgia, Bulgaria, Regatului Unit, Danemarca, Estonia, Grecia, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Canada, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Insulele Marshall, Moldova, Monaco, Germania, Noua Zeelandă, Țările de Jos, Norvegia, Austria, Palau, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, SUA, Finlanda, Franța, Croația, Cehia, Muntenegru, Suedia, Japonia, Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.