Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii au creat o nouă rasă în Dobrogea: capra cu gust de 'vacuță fragedă'

Radu Pop
tarc.ro
capra

Cercetătorii dobrogeni au reușit să creeze o nouă rasă de capre pentru carne, prin încrucișarea țapului african cu capra autohtonă. Bucătarii și nutriționiștii spun că ar putea deveni o alternativă mai ieftină, mai savuroasă și mai sănătoasă pentru români.

După 14 ani de încercări, cercetătorii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Constanța au inventat singura rasă de capre de carne din România, botezată Bocarp, scrie Adevărul.

Directorul instituției a explicat că ideea le-a venit cumva impusă de piață, de interesul economic din acest sector de activitate.

„iindcă de obicei capra era numită vaca săracului, ne-am gândit că, odată cu cerința mai mare de pe pe piață, să realizăm o rasă de caprine cu o producție de carne superioară raselor existente", a declarat Radu Răducu, directorul institutului de cercetare.

Cum au reușit

Cercetătorii lucrează la acest proiect din 2010, însă abia acum au obținut primele rezultate. După încrucișări repetate între țapii africani și caprele autohtone, după mai multe generații de metiși cu diferite cote de participare, cercetătorii se laudă acum cu 200 de exemplare.

Până la omologarea efectivă a rasei Bocarp ar mai putea trece însă 10‑13 ani: cercetătorii trebuie să selecteze, în continuare, exemplare, să producă noi și noi generații până la rasă pură.

Așadar, la acest moment carnea nu poate fi găsită în magazine sau restaurante.

Indicată în diete

Deja câteva exemplare au fost testate, iar carnea lor a fost preparată de un bucătar care a confirmat: capra Bocarp are gust de văcuță fragedă: „Are savoarea cărnii de vită, este perselată, adică are carne și grăsime, dar grăsimea nu este o grăsime ca o untură, ca la porc, ci una cu o consistență anume și care dă un gust foarte bun".

„Eu aș vedea acest soi nou de carne preparat în spiritul bucătăriei mediteraneene, sau zona Marocului, poate cu o garnitură de cuș-cuș, cu un sos alături", a declarat și chef Sorin Petcu.

Medicul nutriționist Mihaela Iftene spune că preparatele din carnea de capră sunt mult mai sănătoase.

„Carnea de capră este o alternativă extrem de sănătoasă la tipurile de carne pe care le găsim în magazine, adică cea de pui, vită sau porc. Este o alternativă mai bună pentru cei care doresc să țină cure de slăbire dar și pentru cei care suferă de anemie, fiind o carne bogată în fier și vitamine cum ar fi B6, C, vitamina K, Calciu, Fosfor, Zinc", a afirmat medicul nutriționist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.