Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii au LIBER la vize pentru Canada. CETA a trecut de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA). Potrivit Reuters, 408 europarlamentari au votat pentru şi 254 au fost împotriva.

Acordul, care a fost negociat timp de şase ani şi încheiat după mai multe zile de suspans din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia, aduce eliminarea unui număr semnificativ de taxe vamale si bariere non-tarifare.

Citeşte şi: Protest împotriva CETA în faţa Parlamentului European

Pentru România însă, are si o semnificatie politică majoră: cetăţenii români vor putea călători în Canada făr vize.

După aprobarea legislativului european, unele măsuri din CETA vor intra în vigoare imediat.

Comertul UE-Canada a reprezentat peste 60 de miliarde de euro in 2015. Odata cu intrarea in vigoare a acordului, este de asteptat ca aceasta suma sa creasca, potrivit cifrelor oferite de Parlamentul European.

Acordul CETA ar elimina, practic, toate tarifele intre UE si Canada, cu exceptia celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale si de transport si un numar redus de produse agricole. Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciproca pentru o serie de produse, de la bunuri la jucarii.

UPDATE: Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, s-a pronunţat miercuri în favoarea acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), care face obiectul unor puternice contestări, relatează AFP şi Reuters, conform agerpres.

Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma să intre în curând în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naţionale şi regionale din UE, proces care ar dura ani.

Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetăţenii români şi bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind condiţia pusă de Bucureşti şi Sofia pentru a-şi da consimţământul pentru tratat.

408 eurodeputaţi s-au pronunţat în favoarea textului, 254 au votat împotrivă, iar 33 s-au abţinut.

Eurodeputaţii de dreapta, precum şi liberalii şi majoritatea socialiştilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă şi unii socialişti s-au opus.

Citeşte şi: 'E pământul nostru!' Rusia transmite Casei Albe că nu va da Crimeea înapoi Ucrainei

Aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, au manifestat la Strasbourg împotriva CETA, până în faţa Parlamentului European.

"CETA este un acord progresist cu un partener progresist", a subliniat miercuri dimineaţă comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, care apără acest tratat de luni de zile, în pofida numeroaselor critici.

Premierul canadian Justin Trudeau, care urmează să susţină joi un discurs în Parlamentul European, consideră CETA "un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale".

Tratatul va elimina 99% din taxele vamale. Însă prevede de asemenea cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate şi de mediu.

Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaţionalelor, permisiv în privinţa mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Una din ţintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.