Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii din Italia au luat cu asalt ambasada, după ce au aflat că li se pot confisca mașinile

Românii din Italia au scris sute de mesaje la postarea ambasadei României la Roma, în care își exprimă nemulțumirea față de modificările Codului rutier italian care interzice persoanelor cu rezidența în Italia să circule mai mult de 60 de zile cu o mașină înmatriculată în străinătate.

Citește și: Ecaterina Andronescu, lovitură pentru Klaus Iohannis: PSD vine cu propria versiune a României Educate

Postarea a fost comentată de aproape 200 de oameni, majoritatea români. Aceștia fac referire la modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier italian interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă țară. În acest context, presa din Peninsulă a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendați.

"Cred ca e un abuz grosolan... practic majoritatea celor ce conduc o masina imatriculata in ROMANIA nu sunt proprietari si dispun de un contract de comodat, facut la un notar...deci autoritatile italiene sechestreaza automobile ale unor proprietari romani majoritatea nu au resedinta in Italia, deci ca urmare proprietarii ar trebui sa dea in judecata statul Italian. Practic sechestreaza bunul unui cetatean European si isi bat Joc de notarii romani", susține un român într-un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei României în Italia.

Un alt internaut susține că noile dispoziții ale Codului rutier italian încalcă prevederile europene.

"Aproape toate legile lor se contrazic si se elimina una pe cealalta!Nu sunt in norma cu legile Europene! Este jale daca ajungi sa te judeci. O alta chestie sunt contractele de internet, televiziune, gaze, curent etc. Am avut contract cu fastweb, sky si eni gas e luce pe care le-am inchis din iunie dar si pana acum ei tot incearca sa imi traga bani din cont cu toate ca tot ei sustin ca toate contractele sunt inchise definitiv si 100% legal.Nu ii poti trage la raspundere!E jale mare!", precizează un cetățean.

Alte comentarii ale românilor la postarea de pe rețeaua de socializare a ambasadei țării noastre în Italia continuă în același registru:

"- Statul italian vrea 1.970 de euro pentru o asigurare la o mașină și eu și nevasta avem nevoie de două mașini să mergem la muncă să nu mai zic că mai am și o motocicletă deci făcând un calcul la rece sunt aproape 6 mii de euro ce ar trebui sa plătesc.Am mașina pe România pentru că statul italian m-a obligat să fac asta.

- Legea asta este în Germania poți circula cu mașina 60 de zile de domiciliu după care faci o cerere să plătești taxă de circulare pe străzile din Germania și stai liniștit 12 luni după care mergi și o imatriculezi în Germania dacă vrei să rămâi inconntinuare la ei.dar asigurările și străzile sunt mult mai bune decât în Italia.

- Nu ar fi trebuit legea asta. Era de ajuns sa dea posibilitatea proprietarilor sa plateasca un tip de vinieta.

- O asemenea lege trebuie sa-i dai timp cetateanului UE sa se puna în regula,nu aprobi legea astazi şi măine pleci la vănatoarea lor. Şi iar revin la acela-şi sentiment. Si iar revenim la ce spune istoria. Deduc ca cea fost va mai fi.

- Bine că la noi in Romania pot sa circule cu mașinile înmatriculate în Bulgaria! Cunosc o familie de romani care au dubla cetățenie, au casa cumpărată în Italia dar s-au întors în România, aia ce fac înmatriculează mașina în Italia de cate ori vin aici în vizită?

- Este abuz ce fac ei. Încălcarea drepturilor omului, rasism și încă careva se genul. Uniunea Europeană va demola Italia pentru ce face acum. Mașina poste fi ridicata doar dacă este pe cel ce are rezidență în Italia. Dacă mașina este pe cineva din România care nu are rezidență NU AU VOIE SĂ O RIDICE. Faceți reclamație la Curtea Constituțională, Curtea Europeană de la Bruxelles. Italia va avea mari probleme. Abia când un român va avea curajul să facă asta și va câștiga VOR FACE SI ALȚII. Nu renunțați.!!!! Cereți drepturile voastre de cetățeni Europeni!!!!!".

Un alt internaut spune că se poate circula în Italia cu un autoturism înmatriculat în altă țară, în baza unui contract de comodat. Acesta este contrazis de un alt român care susține că poliția stradală italiană i-a transmis că nu este adevărat și că autovehiculul trebuie înmatriculat în Italia.

"- Cititi bine legea, se poate circula cu contract de comodat. Nu mai cititi toate prostiile puse si traduse de romani. Hai sa fim seriosi. Astazi dimineata in fata mea l au oprit pe un prieten. Totul regular. I-au zis ca prima sa luam foc degeaba sa citim cu atentie toate articolele.

- Eu am fost la carabinieri, nu stiau nimic dar m-au tdimis la politia albastră (stradala)unde mi-au zis ca nu se poate circula cu comodat.trebuie înmatriculat pe it.daca nu o sechestreaza pe loc plus amenda consistentă", arată discuția dintre cei doi pe Facebook.

Alți români își exprimă nemulțumirea inclusiv față de ambasada României la Roma, precizând că misiunea diplomatică mai bine ar lua măsuri, nu doar să anunțe modificările Codului rutier italian.

"- In loc sa ne traduceti legea nu ati putea sa va faceti treaba pentru ce sinteti platiti .Adica sa aparati interesele romanilor peste hotare? Doar impozitele si asigurarile intrau in visteria Romaniei.

- Sa va fie rușine, nu puteți sa luați atitudine, dacă vine unul din copii mei în Italia cu mașina eu nu pot sa o conduc? Sunteți jenanți, dați numai anunțuri", sunt mesajele transmise de doi români ambasadei României în Italia.

Cu privire la acest subiect, MAE a anunțat, duminică într-un comunicat de presă, că ambasada României la Roma acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, oferind asistență consulară cetățenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noii legi în Italia. Totodată, MAE a precizat că va face o analiză a modificărilor legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația UE.

Ministerul Afacerilor Externe a reasigurat că va lua toate măsurile necesare pentru ca acțiunile autorităților italiene să nu încalce drepturile românilor din Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.