DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Românii plătesc pentru incompetenţa statului. Prețul unei zile pierdute de vaccinare cu AstraZeneca

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

România a primit 1.320.000 de doze AstraZeneca şi a folosit 394.751 de doze. Joi, din totalul vaccinurilor administrate, doar 4% sunt AstraZeneca. În judeţul Timiş sunt aproape 12.000 de locuri libere la vaccinarea cu AstraZeneca.

Vaccinarea cu AstraZeneca a intrat în impas. Statul plăteşte pentru această campanie eşuată aproximativ 275.000 de lei pe zi, şi asta doar pentru plata personalul din centrele de vaccinare. Personal care, de o lună, mai mult stă decât lucrează.

Aşa se întâmplă şi cu un centru AstraZeneca din Timişoara.

„A fost foarte aglomerat. Primăria ne-a ajutat să ajungem la 5 fluxuri şi la scurt timp am ajuns la 7 fluxuri, fiind practic ocupaţi cu peste 400 de pacienţi pe zi. Astăzi avem acelaşi număr de fluxuri goale. Nu sunt pacienţi. Am avut doar 3 pacienţi şi mai aşteptăm încă trei”, a spus Geta Raţ, medic, potrivit Mediafax.

Numai la acest centru, cheltuielile cu personalul se ridică la peste 8.000 de lei pe zi, iar de jumătate de lună, media vaccinurilor administrate este de 9 pe zi.

Un calcul simplu arată că statul plăteşte cam 800 de lei pentru o doză.

„Am avut oameni care au dorit să se programeze şi aflând că se vaccinează cu AstraZeneca, au renunţat. Suntem la programul de lucru conform graficului. Nu putem pleca, dacă aşa e planificat. Nu am luat decizia de a scurta programul. Funcţionăm la program normal, de la ora 8:00 la ora 20:00”, a declarat Ştefan Stanciu, coordonator – Centru de Vacinare AstraZeneca.

Situaţia se repetă în fiecare centru de vaccinare AstraZeneca şi nu de o zi, două, ci de aproape o lună. Numărul vaccinărilor cu AstraZeneca a scăzut cu până la 75%, iar autorităţile nici nu reduc numărul de fluxuri, nici nu livrează alte vaccinuri în aceste centre.

Costuri cu personalul în 61 de centre X 3,5 fluxuri

3 registratori X 20 lei/oră X 12 ore/zi = 720 lei/zi
3 asistenţi X 45 lei/oră X 12 ore/zi = 1.620 lei/zi
2 medici X 90 lei /oră X 12 ore/zi = 2.160 lei/zi
Total = 4.500 lei/zi/centru de vaccinare
Total / 61 centre de vaccinare = 274.500 lei/zi

Doze administrate la centrul STPT

5 apr. – 8 doze

6 apr. – 9 doze

7 apr. – 3 doze

8 apr. – 2 doze

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.