În 2024, aproape una din zece persoane din Uniunea Europeană nu și-a permis o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian o dată la două zile, potrivit Eurostat, însă situația este ușor mai bună decât în 2023, când procentul era mai ridicat.

La nivel național, cele mai mari procente de persoane în risc de sărăcie care nu își permit o masă corespunzătoare au fost înregistrate în Slovacia (39,8%), Bulgaria (37,7%) și Ungaria (37,3%). La polul opus se află Cipru (3,5%), Irlanda și Portugalia (ambele 5,1%).
România, peste media europeană
În România, peste un sfert din populație se află în risc de sărăcie, potrivit Eurostat. Acest lucru înseamnă că multe gospodării se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea unei alimentații echilibrate.

Posibilitatea unei gospodării de a asigura o masă cu carne sau pește la fiecare două zile reprezintă un criteriu utilizat pentru a evalua gradul de privare materială și socială severă. Acest indicator este inclus în setul de măsuri prin care Uniunea Europeană monitorizează nivelul sărăciei și al excluziunii sociale, în cadrul Planului de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale.































Comentează