Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii - proprietari de locuințe înghesuite

Conform unor date Eurostat publicate de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) românii sunt europenii care au cele mai puține restanțe la plata chiriei sau ipotecii. Doar 0,9% au asemenea probleme, în comparație cu 3,5% cât este media UE sau 15,3% cât este media în Grecia, țara cu cea mai mare pondere a rău-platnicilor.

content-image

Acest fapt se datorează în bună măsură faptului că românii locuiesc deja în apartamente proprietate personală. Astfel, 96% dintre români sunt în această situație, față de o medie UE de 69,2%.

content-image

Totuși, există și aspecte negative ale acestei legări a românului de proprietate. Unul dintre motivele cifrelor mari de deasupra este că tinerii adeseori nu au banii (sau încrederea în viitor) pentru ca să se mute într-o locuință cu chirie. Rezultatul este că România este una dintre cele mai înghesuite țări din Europa, fiind depășită doar de țări extracomunitare cum ar fi Macedonia și Serbia.

content-image

Rata de supraaglomerare nu măsoară raportul dintre numărul de locatari și suprafață ci accesul la spații private. Pentru a nu fi supraaglomerată, o locuință trebuie să aibă o cameră comună, camere individuale pentru orice cuplu și maxim doi copii de același sex într-o cameră.

Din fericire, această problemă tinde să se amortizeze în timp. După intrarea în UE (când am început să măsurăm acest indicator) valoarea sa a scăzut cu 9 procente, de la 55,9% la 46,9%.

content-image

Studiul integral poate fi consultat aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.