Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii sunt chemați să facă propuneri pentru Muzeul Revoluției Române din Decembrie 1989

dosar revolutie

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru înfiinţarea, organizarea și funcționarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, care va avea sediul în Timișoara.

Muzeul are ca scop colectarea, depozitarea şi prezentarea documentelor şi materialelor scrise, foto, audio şi video având legătură cu evenimentele desfăşurate în luna decembrie a anului 1989, cunoscute sub denumirea de Revoluţia din Decembrie 1989, informează mediafax.ro.

Citește și: Rareș Bogdan, anunț bombă despre Kovesi:Cerută de urgență la Parchetul UE

"În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Culturii și Identității Naționale supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru înfiinţarea, organizarea și funcționarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Române din Decembrie 1989", se arată într-un text publicat pe site-ul MCIN.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa MCIN (B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București), pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 14 septembrie.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

Potrivit notei de fundamentare, regimul comunist instaurat în România începând cu anul 1948, până la sfârşitul acestuia, odată cu evenimentele din decembrie 1989 este cercetat, de asociaţii ale victimelor comunismului, participanţi la revoluţia din decembrie 1989, precum şi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Scopul cercetărilor îl constituie cunoaşterea fenomenului comunismului, precum şi efectele sociale, economice şi umanitare pe care regimul comunist le-a provocat în societatea, statul şi poporul român.

În municipiul Timişoara, locul unde a început Revoluţia din 1989, Asociaţia "Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989" a înfiinţat Muzeul Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara, precum şi Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989, pentru aceste activităti având în folosinţă, cu titlu gratuit, un imobil situat în mun. Timişoara, conform HG nr. 1063/2011.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac dur la adresa USR: ‘Spune ca are un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Minte!’

Deşi activitatea de cercetare şi cunoaştere s-a desfăşurat constant după decembrie 1989, conducând la acumularea unui volum semnificativ de documente şi materiale foto, video şi audio, precum şi mărturii ale supravieţuitorilor represiunii comuniste, acestea nu se află la îndemâna publicului larg, spre a fi cunoscute şi studiate. Acest fapt este de natură să nu ofere posibilitatea cunoaşterii adevărului cu privire la ce reprezintă comunismul şi la ce implicaţii negative a avut asupra poporului român.

Aşadar, se impune luarea unor măsuri care să asigure accesul publicului, în special a tinerelor generaţii, la fondul documentar acumulat, atât cu privire la perioada regimului comunist, cât şi cu privire la evenimentele tragice din decembrie 1989, petrecute atât în Timişoara şi Bucureşti, cât şi în alte orase din ţară.

Citește și: Așteptarea a luat sfârșit! Gabriela Firea a semnat- Investiție de milioane de euro în București

În vederea realizării acestui deziderat, prin HG nr. 281/2019 Ministerul Culturii şi Identității Naționale a preluat de la Ministerul Apărării Naţionale un imobil situat în municipiul Timişoara, Piaţa Libertăţii nr. 5-7, având număr MFP 162899, în scopul amenajării unui muzeu naţional cu privire la regimul comunist şi la evenimentele care au rămas cunoscute drept Revoluţia din Decembrie1989.

Proiectul de act normativ supus în prezent dezbaterii publice reglementează cadrul legal general cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Citește și: Rareș Bogdan, anunț bombă despre Kovesi:Cerută de urgență la Parchetul UE

Cheltuielile curente şi de capital ale muzeului se vor finanţa din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, potrivit aceluiași proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.