Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii vor să apeleze la mediere, ca soluţie alternativă în litigiile cu statul

mediere

Românii vor să apeleze la mediere, ca soluţie alternativă în litigiile cu statul, pentru că doresc să rezolve problemele pe care le au simplu, amiabil şi rapid, fără ajutorul instanţelor de judecată, fapt relevat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) prin sondajele de opinie realizate la nivel naţional la sfârşitul anului trecut, a declarat, marţi, Daniela Popoviciu, preşedintele Asociaţiei Pro Medierea potrivit Agerpres.

"Pe lângă faptul că există o recomandare a UE să se introducă medierea şi în disputele cu administraţia, noi facem apel la aceste prevederi europene, dar eu cred că este o abordare simplă şi de bun simţ. Oamenii, se vede din sondajele de opinie, sunt orientaţi şi doresc să soluţioneze simplu, amiabil, repede, pe înţelegere, fără costuri, fără să stea doi ani în instanţă în stres, cheltuieli, fără să şti ce se întâmplă", a precizat Popoviciu la o conferinţă de presă prilejuită de lansarea workshop-ului intitulat "Medierea - soluţie alternativă în litigiile dintre cetăţean şi administraţia publică".

Potrivit directorului IPP, Adrian Moraru, scopul proiectului este de promovare a medierii în rândul administraţiei publice locale în cele 103 municipii şi în cele şase sectoare ale Capitalei, pentru degrevarea instanţelor de contencios-administrativ de numărul mare de cauze pe care îl au de soluţionat. În 2016, au fost înregistrate 188.430 de cauze, iar în 2017 - 249.218 dosare.

"Vrem să informăm despre posibilitatea de a folosi în litigiile cu cetăţenii, acolo unde este posibil, medierea. Pe de altă parte, în a doua parte a proiectului, o să facem şi o campanie publică către cetăţeni, să încerce atunci când au un litigiu cu primăria să nu meargă direct în instanţă, ci să apeleze la mediere. Mergem în ţară, în opt dezbateri din primării, discutăm cu mediatori, discutăm cu profesionişti care se ocupă de mediere, dar şi cu cetăţeni şi cu ONG-uri, să vedem care mai sunt obstacolele - fie că ele sunt legale, fie că ele sunt de mentalitate -, să înceapă să meargă mai mult către mediere şi să înceapă această interacţiune pe care o are cetăţeanul cu primăriile, ceva mai prietenoasă şi mai rapidă", a subliniat Moraru.

Alexandru Moldoveanu, expert în administraţie publică din partea Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a spus că, pentru autorităţile locale, litigiile pe care le au cu cetăţenii atât pornite dinspre autorităţi, cât şi dinspre oamenii simpli reprezintă o activitate care poate consuma foarte multe resurse, dar care reprezintă şi o tensiune în relaţia autoritate publică - cetăţean.

"Apelarea la mediere poate să prevină ca multe dintre aceste litigii care se pot soluţia amiabil să ajungă în instanţă şi este necesar să identificăm mecanismele prin care să determinăm autorităţile şi cetăţenii să recurgă la această modalitate de soluţionare amiabilă. Sunt multe litigii care ar putea să fie prevenite, de exemplu, în domeniul urbanismului", a susţinut Moldoveanu.

Conform unui sondaj în rândul cetăţenilor realizat de IPP la nivel naţional în a doua parte a anului trecut, 37% dintre cei chestionaţi au spus că ar apela la mediere, "indiferent de cât de gravă ar fi problema", 34% afirmă că în unele probleme mai puţin grave ar apela la mediere.

Un al doilea sondaj, realizat în rândul angajaţilor din departamentele juridice ale primăriilor de municipii din România, a relevat acelaşi lucru, şi anume faptul că aceştia ar rezolva problemele litigioase dintre primărie şi cetăţeni pe cale amiabilă (57%), în timp ce pentru instanţele de judecată au optat 38%.

Proiectul IPP se derulează începând din iulie 2018 şi se va finaliza în octombrie anul acesta.

Valoarea proiectului este de 4.147.000 de lei, din care 3.413.000 de lei din fonduri europene şi 650.000 de lei - fonduri naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.