Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romi cu acte și romi fără acte: Un argument politic

Ministerul Afacerilor Interne
acte permis conducere buletin carti identitate

Una din problemele comunității rome este lipsa actelor de identitate. Din nefericire, există cetățeni, și alte etnii dar în special romi, care nu au asemenea acte. Ori, fără acte de identitate aceștia nu vor putea să își exercite nici drepturile. Cel mai important, aici, este dreptul la muncă. Fără acte, un cetățean nu poate lucra în mod legal. Fără loc de muncă nu va plăti impozite. Fără plata impozitelor nu va putea beneficia de asigurări de sănătate, de șomaj sau de pensie.

Într-o raționalitate rece și contabilă unii ar putea spune că, fără acte, romii nu vor putea beneficia nici de sprijin social. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Ajuns într-o situație limită (boală, vârstă înaintată) un rom ar putea apela a ajutor din afară (familie, servicii publice) și să între în legalitate. Odată posesor de acte, el se califică pentru sprijin social deși până atunci nu a sprijinit societatea contribuind la bugetul de stat.

Nu facem nici o economie ignorând problema lipselor de acte de identitate ale romilor. în schimb există mai multe beneficii pentru autoritățile locale care ar face pași de integrare legală a populației de romi.

Dintre acestea menționăm:

  • Mai multe impozite la bugetul local: după cum spuneam, actele permit munca „la alb”, iar din muncă se rețin impozite.

  • Mai multe alocații de la bugetul central: o parte din alocațiile bugetare depind de numărul de locuitori. Mai mulți locuitori înseamnă mai mulți bani.

  • Mai multe voturi. Să zicem că sunteți un primar care ati facilitat eliberarea de acte de identitate pentru romi. Unii dintre aceștia au căpătat un loc mai bun de muncă. Sau poate din banii suplimentari ați mai asfaltat o uliță sau ați mai tras o conductă de apă. Toate acestea sunt surse de voturi.

Într-un fel, este și o metodă ieftină. Decât să dai găleți, făină și ulei din banii partidului, riscând să te prindă DNA, mai bine ajuți niște oameni să se integreze în societate aducând bani în comunitatea locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.