DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rompetrol Rafinare a raportat pierderi de 14,7 milioane de dolari în primul trimestru al anului

kmgi rompetrol

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat pierderi de 14,7 milioane de dolari în primul trimestru al anului, de la un rezultat negativ de 87,7 milioane dolari în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri brută a crescut cu 8% în primele trei luni ale acestui an, la 1 miliard de dolari, de la 929,13 milioane dolari în trimestrul 1 din 2020.

"Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reuşit, în primele trei luni ale anului, o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor financiari, faţă de cei consemnaţi în perioada similară din 2020 – începutul pandemiei de COVID-19 în Romania şi pe plan internaţional. În continuare, rezultate companiei sunt influenţate de volatilitatea din mediul de piaţă şi de efectele cauzate de pandemia COVID-19", arată datele companiei, potrivit news.ro.

Astfel, compania a atins, în trimestrul 1 2021, o cifră de afaceri brută de peste un miliard de dolari, cu 8% deasupra nivelului din trimestrul 1 2020, datorită unei creşteri uşoare a vânzărilor, rezultate care au fost susţinute şi de majorarea marjei brute de rafinare, de la 29,1 dolari/tonă în primele trei luni din 2020, la 34 dolari/tonă în primele trei luni din acest an.

"De asemenea, profitul operaţional (EBITDA) a ajuns, de la o valoare negativă de aproximativ 15,5 milioane de dolari în trimestrul 1 2020, la un nivel pozitiv de aproape 30 de milioane de dolari, în trimestrul 1 2021. În acelaşi timp, pierderea netă s-a contractat, de la peste 87 de milioane dolari în primele trei luni ale anului precedent, la sub 15 milioane dolari în primele trei luni din 2021", mai arată compania.

Mediul global din industria de oil&gas rămâne unul volatil, cu un prim trimestru al anului influenţat de creşterea preţului ţiţeiului la un nivel record pentru ultimele 13 luni. Totodată, la începutul lunii martie, OPEC+ a decis să nu mărească producţia, deoarece aşteaptă o recuperare solidă a cererii, chiar dacă începerea campaniilor de vaccinare anti-COVID a întărit perspectivele economice.

În ciuda condiţiilor de piaţă nefavorabile, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în perioada ianuarie-martie 2021 s-a ridicat la 245 de milioane de dolari, în creştere cu 16% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020. Peste 40% (în crestere cu 4% faţă de perioada precedentă) din carburanţii obţinuti au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Georgia), cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

„Am trecut peste un an foarte dificil, din toate punctele de vedere, în care am avut o presiune fără precedent în piaţa de profil. Cu toate acestea, am reuşit finalizarea cu succes a reviziei generale a rafinăriei Petromidia, care ne asigură, în prezent, funcţionarea la nivel optim, dar şi posiblitatea de a ne adapta producţia la cererea în creştere de produse petroliere”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, director general al Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat al României peste 378 milioane dolari în trimestrul 1 al acestui an.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

În trimestrul 1 al lui 2021, rafinăria Petromidia a procesat un total de 1,26 milioane de tone de materii prime, nivel asemănător celui din aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare s-a ridicat la 84%, mai mare cu peste 10% faţă de perioadă similară a anului 2020.

Această creştere este corelată cu funcţionarea continuă a rafinăriei faţă de anul trecut, când a avut loc revizia generală în Petromidia, dar şi datorită creşterii marjei de rafinare şi a necesarului de produse petroliere, dupa criza cauzată de pandemia COVID-19.

În primele trei luni ale anului, cea mai mare rafinărie din România a obţinut performanţe operaţionale bune la randamentul produselor albe (85,51%wt), disponibilitate mecanică (97%), pierdere tehnologică (0,87%wt) şi la indicele de instensitate energetică (101,5%).

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, cea mai longevivă unitate de producţie din ţară şi unic producător intern de bitum şi hexan, procesarea de materii prime şi semifabricate s-a ridicat la 69.000 tone.

În trimestrul1 2021, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a reuşit să proceseze 37 kt de propilenă, cu 31% mai mult faţă de trimestrul 1 2020, iar producţia totală de polimeri a fost de 28.000 tone.

Cifra de afaceri brută a segmentului de petrochimie a consemnat o creşetere de aproximativ 34%, de la 34,8 milioane dolari în trimestrul 1 2020, la 46,8 milioane dolari în trimestrul 1 2021. De asemenea, profitul operaţional (EBITDA), a ajuns la aproape 3 milioane dolari.

în primele trei luni ale anului, Rompetrol Downstream a continuat programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, de la 988 de puncte de comercializare în trimstrul 1 2020, compania a ajuns, la finalul lui martie 2021 la o reţea de 1.068 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.