DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rotația guvernamentală pe ultima 100 de m. Ultime calcule și decizii. A intervenit și președintele Klaus Iohannis (surse)

strategie

Greva generală prelungită a cadrelor didactice a blocat rotația guvernamentală pe care și-o propusese Coaliția PNL-PSD-UDMR. Deja trebuia să fie în funcțiune Guvernului Ciolacu, dar încă la Palatul Victoria se află Guvernul Ciucă.

Situația este una extrem de ciudată. Premierul Nicolae Ciucă și mai mulți miniștri liberali și-au eliberat consilierii din funcții de două săptămâni și acționează acum extrem de greoi. Și din partea partidului presiunea e tot mai mare pentru a forța rotația.

De partea lor cei de la PSD refuză să preia guvernarea în condițiile actuale. Ei doresc măcar încheierea grevei din educație pentru a lăsa răgaz noului guvern să înceapă să își pună în aplicare proiectele.

Se pare că președintele Klaus Iohannis a intervenit din nou. Potrivit informațiilor noastre președintele ar fi cerut acum în umele stabilității să se încerce rezolvarea problemelor sociale astfel încât până la mijlocul lunii iunie noul Guvern să își fi intrat în atribuțiuni și tot ceea ce înseamnă rotație să fie încheiat.

Lucrurile par să se miște astfel și la PNL și la PSD. Au fost convocate deja reuniuni informale ale forurilor de decizie ale partidelor pentru a decide calea de urmat, iar parlamentarii au primit consemn să fie prezenți săptămâna viitoare în Capitală.

Negocierile privind Guvernul Ciolacu se blocaseră la rămânerea sau nu a UDMR în coaliție. Se ajunsese la formula cu 18 ministere și 3 vicepremieri.

PSD pare să fi renunțat la a menține cu orice preț controlul Ministerului Transporturilor. Se evită astfel negocieri îndelungi privind eventualele compensații pentru PNL (Reamintim că s-a pus pe tapet inclusiv scoaterea UDMR de la guvernare pentru a lua de la ei Mediul și Dezvoltarea).

Se va merge pe protocol ceea ce va lasa UDMR cu Mediu și Dezvoltarea plus o poziție de vicepremier. Ministerul Sportului se va desființa.

Se va desființa și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. El va fi inclus în Ministerul Economiei.

Ce știm clar e că potrivit Protocolului:

PNL va ceda spre PSD: poziția de premier, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției + Cancelaria premierului

PSD va ceda spre PNL: poziție de vicepremier, Ministerul Transporturilor și Ministerul Finanțelor + SGG (Secretariatul general al guvernului)

Miza rotației guvernamentale este anul electoral  2024.

Dacă la întâlnirile din week-end șefii din teritoriu vor da undă verde pentru atunci structura Guvernului Marcel Ciolacu CONFORM PROTOCOLULUI revizuit va arăta astfel: 18 ministere, 3 vicepremieri

Premier – Marcel Ciolacu

Cancelaria premierului - PSD

Vicepremier – UDMR

Vicepremier – PNL

Vicepremier – PSD

SGG - PNL

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - PNL

Ministerul Finanțelor - PNL

Ministerul Afacerilor Interne - PNL

Ministerul Afacerilor Externe - PNL

Ministerul Justiției - PSD

Ministerul Apărării Naționale - PSD

Ministerul Economiei  (comasat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului) - PSD

Ministerul Energiei - PNL

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - PSD

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - UDMR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - UDMR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - PSD

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale - PSD

Ministerul Sănătății - PSD

Ministerul Educației - PNL

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - PNL

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse - PSD

Ministerul Culturii – PNL

!!! Ar putea însă posibilitatea ca PSD și PNL să facă mici schimburi de portofolii și deși în mare Protocolul va fi respectat în mare să suporte mici schimburi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.